גלישה בטוחה לילדים
גלישה בטוחה – עוד מושג חינוכי או צורך הישרדותי?
גלישה בטוחה, נתחיל בזה שהיום אנו חייבים לפקח על גלישת הילדים באינטרנט וחייבים לספק להם שירותי גלישה בטוחה ברשת.
"תפסיק להעלות גירה כל היום בבית. למה שלא תצא החוצה לשחק?"
כשילד סטנדרטי בשנות השמונים של האלף הקודם היה נתקל במשפט כזה, בד"כ הוא היה מקלף את עצמו מהספה, מפטיר "אוף" הכרחי לאימא ויורד לחצר למטה לחפש את החבר'ה .
צאצאי שנות האלפיים , לעומת זאת, יתקעו בך מבט משתאה, לא מבין.
בחוץ? הנה הדלקתי את המחשב, נכנסתי לפרופיל שלי בפייסבוק ואני כבר בחוץ, משוטט להנאתי בעולם מרתק, דינאמי וחסר מגבלות. והחבר'ה? הם כבר מזמן שם, בהמוניהם.
סביבה בטוחה לילד
רבות דובר אודות השפעת הסביבה על נפשו הרכה של הילד.
בואו ניקח את המושג הערטילאי הזה "סביבה" , ננער אותו מן הבוידעם ונתבונן בו התבוננות מחודשת.
נהוג לומר שהעולם שלנו השתנה , שהסביבה השתנתה.
היא אכן השתנתה, בדרכים שאנחנו לא מסוגלים לתפוס, וגם אם אנחנו מסוגלים להבין את זה אינטלקטואלית, אנחנו – והילדים – מתנהלים ומתנהגים כאילו אנחנו עדיין בתוך סביבה ישנה שמתנהגת לפי החוקים של העולם הישן.
אולי בעצם כדאי שנערוך יחד היכרות מחודשת עם העולם שבתוכו אנחנו חיים.
הסביבה הישנה היתה קבועה, מוחשית, מחולקת לאזורים אזורים בעלי הפרדות ברורות.
זו היתה סביבה גלויה ,שב ה יכולת במידה רבה לדעת עם מי אתה מדבר ומי מקשיב לשיחה, וכשדיברת, פעלת נכחת – היית חשוף למספר מצומצם וקטן של אנשים.
הסביבה היום
היום אתה מדבר על סביבה שמשכפלת עצמה במהירות, שבה אינך יכול להיות בטוח לעולם מי נמצא מצידו השני של הצג או הטלפון, שכל פעולה שלך, ולו האינטימית ביותר עשויה להותיר עקבות אלקטרוניים – צילום שצילמו אותך, מייל שלך שהגיע לידיים לא רצויות.
סביבה קופצנית ובלתי מוחשית שנמצאת בכל מקום ומשתנה בכל שנייה ולמי שחובב שורות תחתונות, הנה אחת – כל העסק הזה של גידול ילדים וההגנה עליהם מתנהל בשנות האלפיים בתוך מגרש אחר, עם חוקי משחק אחרים לגמרי.
בתוך האוקיינוס הוירטואלי הזה, יש סלע יציב אחד שלא השתנה : המשימות הבסיסיות של ההורה. מדורי דורות הורים טובים מעניקים לילדיהם את שלוש מתנות החיים הגדולות מכולן – אהבה, גבולות, וטיפוח האוטונומיה של הילד.
אפשר להירגע: המשימות הללו, שהן בעצם המתכון הפסיכולוגי לבישול ילדים מאושרים ומתפקדים, נותרו כשהיו. הדרך להשגתן, לעומת זאת, דורשת ריענון רציני.
אם נשאב מונחים מעולם הניהול, נאמר שהיעד האסטרטגי נותר קבוע, אבל כעת נדרשת טקטיקה אחרת להשגתו.
פיקוח על הילד – גלישה בטוחה
בעיקרון, כל הורה מודע לצורך לפקח לעיתים על הילד שלו. עפ"י אותו עיקרון, מעטים הם ההורים שנהנים מהמשימה הזו.
אנחנו רוצים לסמוך עליהם, להעניק להם חבל ארוך של התנסות, אפילו להניח להם לחטוף את המכות הקטנות, כדי שיתחשלו ויזהרו מהמכות הגדולות.
גלישה בטוחה לילדים באינטרנט זה חובה
לרוע המזל, סביבת הרשת מזמנת לילד את האפשרות המיידית – והסמויה – לחטוף חיש קל את הגדולות שבמכות: חרם קבוצתי גורף, בזבוז כספים בלתי מחושב, היקלעות לקשר לא מותאם עם בעלי כוונות נסתרות, והרשימה המדאיגה הולכת ומתארכת, ומגיעה עד הגרוע מכל – פגיעה פיזית ישירה.
סכנות תמיד היו, אך כעת המסלול אליהן קצר יותר, נוח יותר , מהיר יותר, ולא פחות חשוב – הרבה יותר קל להסוואה.
חנוך הנער כדרכו
עם כל הרצון לכבד את חירותו ובחירותיו של הילד, חובה להפנים שיכולת עיבוד המידע, כושר השיפוט ומנגנוני ניהול הרגשות של גילאי 6 ומעלה הם מבנים מנטליים שנמצאים בתהליך של התפתחות.
במילים אחרות – הם רחוקים מאוד מרמת המבוגר.
למען האמת, רוב הילדים בגילאים אלו מודעים באופן בסיסי לכך ששיקול הדעת של ההורים עדיף על שלהם, אבל תובנה זו מנוסחת להם באופן מעורפל, וקשה להניח שתנצנץ להם באופן מוחשי כשהם נשאבים אל תוך הרשת.
"נשאבים"
השימוש בביטוי "נשאבים" מכוון ומודע – כל מנגנוני תרבות הצריכה מיועדים לשאוב את הצרכן (הילד במקרה הזה) לבצע החלטות של קנייה וחשיפה אימפולסיביות, תוך שימוש בכל טכניקה אפשרית של הרדמת שיקול הדעת הרציונלי: מוזיקה עדכנית, סלבז נחשקים, מבצעים מפתים – כל איש פירסום מתחיל יאמר לכם שהרגש העז הינו סוכן המכירות הראשון במעלה.
גלישה בטוחה ברשת
אנחנו צריכים להתבונן אל עולמם של הילדים כשאנחנו מצוידים במשקפיים הטכנולוגיות המתאימות. אותה טכנולוגיה שעלולה לשמש לגרוע מכל, היא גם זו שיכולה לספק את שמיכת המגן הראויה. אתה לא אמור להיות בלש מיומן או מרגל חמקמק.
אתה אמור לתפוס פיקוד, ולהשתמש במיטב הערוצים שהעולם מעמיד לרשותך.
כך או אחרת, העולם הוירטואלי מתבונן בנו כל הזמן, מלקט בשקידה אינפורמציה אודותינו, ומתעל אותה למטרותיו – מטרות מסחריות במקרה הרע, מטרות תוקפניות במקרה הרע מאוד.
למשחק הזה חייבים להיכנס במלוא העוצמה תצפיתנים חדשים, מתבוננים מזן אחר: אנשים מבוגרים המצויידים במיטב האמצעים מצד אחד, ובאהבה כנה ודאגה שלמה לגורלו של הילד.
כן, אני מתכוון אלינו, ההורים.
בואו נסכם בינתיים אנו חייבים לספק שירותי גלישה בטוחה לילדים באינטרנט ולדאוג שהילדים שלנו לא נחשפים לתוכן פוגעני. שירותי אינטרנט כשר ברשת זה MUST.
סמכות הורית בעידן הטכנולוגיה
תפקיד ההורים לכל הדעות הוא – לחנך !
כולנו רוצים לחנך את ילדנו שילכו בדרך הישר , ינהגו בכבוד כלפי עצמם וכלפי הזולת, ידעו להבחין בין טוב לרע,ילמדו טוב, יבחרו נכון, שיהיו בעלי ביטחון עצמי וכושר שיפוט, משכילים, מצליחים , מאושרים ועוד ועוד ועוד ….. כי הורים רוצים את כל הטוב עבור ילדם .
וכל הורה יודע שיחד עם האהבה הגדולה- לחנך – זו עבודה קשה סיזיפית, מתמשכת.
כל זה היה נכון כשאנחנו היינו ילדים וכל זה נכון גם עכשיו כשלנו יש ילדים.
למרות שהשנים עוברות והדורות מתקדמים בציר הזמן, הורה הוא הורה ותפקידו לא משתנה. אך הסביבה כן. הסביבה בה אנו מגדלים כיום את ילדנו שונה לגמרי מהסביבה שבה אנו גדלנו.
גלישה בטוחה – סביבה בטוחה לילד
השוני מתחיל ראשית בהגדרתה של ה"סביבה". אחד מהנושאים אשר מלמדים בשעורי מולדת בכיתות ג' הוא "הסביבה שלנו" ובספרי הלימוד הכוונה ב"סביבה חיצונית" זה לרחוב, גן שעשועים, מכולת שכונתית, בית ספר,מגרש כדור-רגל,בריכה,ספרייה וכד'.
כל זה הגיוני ונכון אבל גם קצת תמים. רוב הילדים היום (והדגש הוא על "רוב" ולא כולם) חיים ב"סביבה" גדולה הרבה יותר ממה שיש מחוץ לחלון ביתם ובעצם הם בכלל לא צריכים חלון בביתם משום שיש להם את החלון שלהם:
מסך המחשב! עולם רחב ,קסום הנפתח בפניהם כשהם "צוללים" לאינטרנט ומתחילים ל"גלוש" (ממש ספורט ימי מבלי להזיז שריר) .
אולם,עולם זה יכול לעיתים להיות מסוכן מאד ,עם הרבה "זאבים" רעבים לטרף.
דמו את העולם הוירטואלי אליו חשופים ילדנו אל יער גדול וסבוך שהסכנות בו הן רבות, לא צפויות ,מפחידות. היער הזה גדול,אפל והוא בתוך חדר ילדכם ,נראה שהמשפט "אמא יש לי מפלצת בחדר" מקבל בעולם טכנולוגי שכזה- משמעות נוספת.
יוצא מכך, שכשהילד נמצא בבית, סגור בחדרו,במקום בטוח לכאורה, דווקא אז הוא נמצא בסכנה :יש מי שמחרים אותו, פוגע בו, מטריד אותו,מסית אותו מדרך הישר או "סתם" חודר לפרטיותו ומנצל את תמימותו.
השאלות המעסיקות הורים ואנשי חינוך בעידן זה ,הן :
עד כמה אנחנו יודעים על ה"סביבה" שבה חיים ילדנו?
כמה אנחנו מכירים אותה?
עד כמה משפיעה "הסביבה" הוירטואלית הזו על ילדנו?
האם יש לנו – ההורים את הזכות לדעת? כמה אנחנו יכולים לדעת ?
עד כמה אנחנו צריכים לדעת?
והאם רצוננו לדעת לא פוגעת בפרטיותם של ילדנו?
באופן כללי ופשטני מאד, התשובה לשאלות אלו היא פשוטה וחד משמעית:
אם אתה הורה אחראי ובעל סמכות עליך לדעת על "הסביבה" של ילדך כמה שיותר וזה בבחינת : "כל המרבה הרי זה משובח" .
מבולבלים? בואו נעשה סדר:
כהורים וכבעלי הסמכות, יש לנו את הזכות והחובה לדעת על העולם של ילדנו.
ילדים מעצם היותם כאלה, צריכים שתהיה להם דמות מבוגרת שיוכלו להישען עליה,לסמוך עליה,כזו שתגן עליהם כשצריך.
דמות שכזו היא הדמות שבזכותה ירכוש הילד את כל אותם תכונות שאנחנו ההורים שואפים לחנך אליהם ובעזרת תכונות אלו, הסיכוי שימצאו את דרכם ויהיו מאושרים – גדל.
ידע הוא כוח (במובן החיובי של המילה) כשהורה יודע על חיי ילדו הוא יכול לעזור לו בשעות מצוקה, לכוון אותו בזמן התלבטות ,לעודד אותו כשצריך ובעצם אם לא אנחנו ,ההורים נדע…..אז מי כן?
השאלה מהו הגבול בין הצורך בשימור המושג: "סמכות הורית" לבין המושג "אחריות הורית" ומהי השפעתם על הזכות לפרטיות של כל אדם וילדינו בפרט.
השאיפה היא, שהורים יחנכו את ילדם בכוחות עצמם, שהילד יבין שכשהורה מציב לו גבול,למורת רוחו, הוא לא ייחצה אותו ולו רק בגלל העובדה שהוא מודע לכך שהוריו סומכים עליו ומבין את חשיבות האמון שיש בינו לבין הוריו.
בין השאר, לפי עקרונות המושג "סמכות הורית" שכן בלעדיה,משימת החינוך המוטלת על כתפינו תהיה קשה הרבה יותר ממה שהיא.
אך יחד עם זאת, מציאות חיינו השתנתה ובעקבות הסכנות הרבות שעורבות לילדנו ב"סביבה" החדשה של שנות ה2220 , יש צורך ואחריות מקצועית לגשר בין העידן המודרני והעולם הוירטואלי שילדנו חיים בו לבין ה"סמכות ההורית" שחייבת להישמר בכל דור ודור .
גישור זה חיוני והכרחי למען ביטחון ילדנו והוא אחריותנו הבלעדית כהורים.
ואולי עכשיו,בעידן טכנולוגי זה כשהכל חשוף,זמין,פתוח ,נראה שהסמכות ההורית חשובה יותר מתמיד והמציאות הכפויה, היא דווקא זו המציעה לנו אפשרויות נוספות לפעולה במסגרת אחריותנו כהורים.
אם נדע לעשות זאת בצורה יעילה ונכונה,אזי: הסבר על הסכנות הרבות שטמונות ב"סביבה" הוירטואלית ,שיתוף הילדים ב"מאבטח" האישי הקיים במחשב (בדרך זו או אחרת) והסכמתם לכך,
"נהרוג שתי ציפורים במכה אחת":
פעלנו בתוקף סמכות הורית שלנו וגם הצלחנו לשמור על פרטיותם ע"י כך ששיתפנו אותם בפעולה וקיבלנו הסכמתם.
דרך זו, תיצור אווירה של כבוד בינינו לבין ילדינו ויחד נוכל לגדר את הסביבה הנמצאת בתוך ביתנו ולשמור על בטחון ילדנו.
ילדים,הם בסופו של דבר ילדים וככאלה הם לא תמיד בשלים להבין את המציאות הקיימת כפי שהיא, הם עדיין לא רכשו את כל הכלים לצורך שיפוט שקול ונכון.
הם נמצאים בעיצומו של תהליך גדילה והתפתחות והם מצפים (באופן מודע,או שלא מודע) שאנחנו ,ההורים,נשמור עליהם.
רק יש לזכור לעשות זאת בתבונה,בדרך שלא תפגע בביטחונם האישי – זו האחריות ההורית של כל אחד מאיתנו!
בהצלחה!
קשורים מומלצים: בלוג 6am , בית עץ לילדים, קולגן לשיער, בניית אתרים