אוסטאופורוזיס או בריחת סידן
מקור המילה אוסטיאופורוזיס הוא ביוונית, ומשמעו "עצם מחוררת" (אוסטיאו-עצם, פורוזיס-מחוררת).
מונח זה מתאר במדויק את מצב העצם, אשר בעקבות המחלה נעשית פחות צפופה. אם הידלדלות העצם אינה מטופלת, עצמות השלד נעשות שבריריות ובתוך כך עלולות להישבר עם כל חבלה קלה.
מצב זה עלול לגרום לנכות קבועה ולכאב, ובמקרים מסוימים אף למוות. העצם בנויה כעין כוורת המכילה חללי אוויר וקירות גרמיים; מבנה זה מקנה לה חוזק מצד אחד אך שומר על משקלה הנמוך מהצד האחר.
בעצמות שבגופנו מתרחשים כל הזמן תהליכים של הרס והתחדשות. תאים מיוחדים בעצם (אוסטיאוקלסטים) הורסים את התשתית הגרמית שבה וגורמים לספיגת העצם (לפירוקה); ותאים בוני עצם (אוסטיאובלסטים) בונים את העצם מחדש.
מה עושים
כאשר מדובר באוסטיאופורוזיס, קצב הרס העצם עולה על קצב בנייתה, מצב המוביל לירידה בצפיפות העצם ומגדיל את הסיכון להיווצרות שברים.
התפרקות העצמות בתחילת המחלה אינה גלויה, מאחר שאינה מתבטאת בסימנים גופניים ומפני שאיכות החיים של החולים אינה נפגעת בשלב זה.
לעתים קרובות מתגלה המחלה לראשונה בשלב מתקדם, כאשר העצמות נשברות. שברים קורים בעיקר בעמוד השדרה, אבל גם בירכיים, בצוואר הירך ובזרועות.
בשלב מתקדם של המחלה, אפילו הרמת משקל קל או החלקה במדרגות עלולות ליצור שברים בעמוד השדרה, וכך גם נפילה הצִדה.
בנוסף, חולה הבולם את עצמו מפני נפילה באמצעות ידיו עלול לשבור גם את פרקי ידיו; והצלעות עלולות להישבר כתוצאה מעיטוש.
מאחר שהשרירים מנסים לפעול כנגד השינויים במבנה השלד, עלול החולה לסבול משרירים מתוחים ומכאבים מתמשכים במקביל להתרפאות העצמות השבורות. חולים רבים אינם מחלימים החלמה מלאה ונעשים סיעודיים.
בשלב מתקדם של האוסטיאופורוזיס מבחינים גם בשינויים חיצוניים: גבם של החולים מתקמר ונוצרת להם "גיבנת". ארגון הבריאות העולמי, WHO , מונה את האוסטיאופורוזיס עם עשר המחלות המשמעותיות ביותר.
למרות המניעה והטיפול היעילים הקיימים בימינו, מרבית החולים באוסטיאופורוזיס אינם מודעים למחלה ואינם מטפלים בה.
סיכון רב יותר לנשים
להופעת האוסטיאופורוזיס גורמי סיכון שונים, לרבות נטייה גנטית, תזונה ואורח חיים.
לנשים בגיל המעבר נשקף סיכון גבוה במיוחד ללקות באוסטיאופורוזיס, משום שמסת העצם שלהן פוחתת במהירות בגיל זה: בחמש השנים הראשונות לאחר הפסקת הווסת, מתמעטת רקמת העצם ב-10 עד 15 אחוזים.
כל שבר הוא נורית אזהרה
בכל נפילה המסתיימת בשבר, מומלץ לחשוד כי הסיבה האמיתית לשבר היא אוסטיאופורוזיס.
אם פגיעה פעוטה שוברת עצם, יש להתייחס לכך כאל נורית אזהרה, המאותת על שבירותן של העצמות. כמו כן, ראוי לדעת כי נשים שנשברה עצם בגופן נתונות בסיכון מוגבר לשברים נוספים; ועל מנת להתגונן ביעילות מפני שברים, יש לקבל טיפול תרופתי ולצרוך תזונה עשירה בסידן.
אוסטאופורוזיס היא אחת המחלות השכיחות במדינות המתועשות המערביות ומסווגת על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) כאחת מעשר המחלות הנפוצות ביותר.
בגלל שיעור ההולך וגדל של האנשים המבוגרים בחברה שלנו, אוסטאופורוזיס ימשיך לקבל חשיבות בשנים הקרובות.
עם אובדן הדרגתי של העצם באוסטיאופורוזיס, הסיכון לשבירת עצם עולה במידה ניכרת. לשברים קשה לעיתים קרובות לטפל ולהבריא בצורה גרועה מכיוון שקשה להחזיק שתלים מייצבים בעצם אוסטאופורוטית שבירה ויכולתה להתחדש מופחתת בהשוואה לעצם בריאה.
שברים בעצמות אוסטאופורוטיות עלולים לפיכך להביא לירידה ניכרת באיכות החיים ובעיקר במקרה של אנשים מבוגרים מעצמאות לצורך בטיפול.
על אחת כמה וכמה חשוב למנוע את המחלה, שלעתים קרובות אין להמעיט בערכה בחברה, לבצע אבחנה מוקדם ככל האפשר ולהתחיל באמצעי טיפול כדי להימנע משברים.
“שימו לב לסימנים הראשונים! – שברים בעצמות בגלל אוסטאופורוזיס .
שברים בעצמות יכולים להופיע כתוצאה מאוסטאופורוזיס גם ללא השפעה חיצונית.
לעתים קרובות, עם זאת, ניתן להימנע מהן. מה אני יכול לעשות לבריאות העצם שלי בעצמי? ומה קורה אם עדיין יש לי שבר בצוואר או בשורש כף היד? או איך בכלל אני מבחין בשבר בגוף החוליות?
אוסטאופורוזיס הוא נושא בריאותי חשוב הפוגע באזרחים רבים, נשים וגברים כאחד.
לרוב, לרוב, אובדן העצם הזוחל מבחין מאוחר מדי, לרוב רק כששברים בעצמות כבר התרחשו.
אנו ממליצים לכם על טיפול מונע מגיל צעיר, וכמה שיותר טבעי יותר טוב.
חברה בשם ד"ר סאפ ע"י פרופסור שמואל אדלשטיין פיתחה תוסף תזונה טבעי לבריחת סידן בשם CalciK2.
CalciK2 מכיל קלציום ציטראט, ויטמין D3, ויטמין K2 MK7. לדעת הרבה מומחים בתחום זהו תוסף פריצת דרך למחלת האוסטאופורוזיס.