קורס יאכטות
שייט ביאכטה נחשב מאז ומתמיד לעיסוק שתמורה גדולה בצידו. בילוי מעניין, מאתגר אשר לו פוטנציאל להיות מצד אחד מרגיע ומשרה שלוות נפש או לחילופין לעיתים דווקא ממריץ, מעורר ומחייב התמודדות עם אתגרים שהים, מטבעו, מציב.
העיסוק בשייט יאכטות מתחיל בדרך כלל במעבר קורס משיטי יאכטות המכונה לעיתים גם קורס סקיפרים או קורס יאכטות. בעבר מקובל היה כי רק לבעלי ממון הייתה אפשרות לפנות לתחביב זה.
יאכטות עדיין נתפשות אצל רובנו כדבר יוקרתי אשר רק ברי מזל יכולים להרשות לעצמם לרכוש, לתחזק ולשייט בהן להנאתם. כדאי מאוד לדעת כי כיום פני הדברים שונים בתכלית ומועדוני שייט, כגון שיא גל מועדון יאכטות, מאפשרים למעשה לכל מי שמעוניין לעבור קורס סקיפרים ולנווט בכוחות עצמו יאכטה, מפרשית או מנועית, אשר אינן חייבות להיות שבבעלותו הפרטית דווקא.
במאמר זה נפרט מה כולל קורס משיטי יאכטות אופייני, מה הדרישות שיש לעמוד בהן עד לקבלת רישיון משיט יאכטה (רישיון "סקיפר"), אלו אפשרויות פתוחות בפני מי שמסיים קורס יאכטות מבחינת השכרת יאכטות, רכישת יאכטה ותחזוקתה, שימוש ביאכטה במסגרת חברות במועדון כגון שיא גל מועדון יאכטות ועוד.
נסקור גם דרגות רישיונות משיט הקודמות לרישיון הסקיפר, למשל רשיון לאופנוע ים (אשר ניתן לקבל בתום קורס אופנוע ים), רשיון לסירה מנועית מתחת לאורך של 7 מ' בעלת עוצמת מנוע א' או ב', רשיון משיט לספינה מתחת ל-24 מ' לשייט חופי, רשיון משיט יאכטה בינ"ל וכן רשיונות משיט בשכר.
דרגות רישיונות משיט
כדי להבין אלו תכנים יכלול קורס יאכטות כדאי לדעת מה החלוקה שנעשתה על ידי משרד התחבורה (וליתר דיוק מינהל הספנות שבמשרד ובו המחלקה לכלי שייט קטנים) מבחינת הדרגות השונות שיש לרישיונות משיט בישראל.
ראשית יש להבהיר כי בשנים האחרונות נעשו מספר רוויזיות בחלוקת דרגות רישיונות המשיט. רוויזיות אלה נבעו מן המאפיינים המשתנים של כלי השייט המודרניים החל מהופעתו של אופנוע הים דרך ההתפתחויות הטכנולוגיות ופריצות הדרך בתחום הניווט הימי והתקשורת.
קצרה היריעה מלפרט במאמר זה בדיוק מה ההיתרים וההגבלות שבצידו של כל סוג רישיון. נסתפק בהזכרת העיקריים שבהם.
מפרשיות קטנות
כפועל יוצא, עבור שייט בסירה שאורכה עד 7 מ' המונעת בכוח מפרש בלבד, או שלה מנוע בעל הספק של עד 6 כוחות סוס , לא נדרש רישיון מטעם משרד התחבורה כלל. אין זאת אומרת שלא נדרשת מיומנות מיוחדת להפעיל סירה מפרשית שכזו. נהפוך הוא, רמת הימאות הנדרשת גבוהה פי כמה מזו שנדרש לה המבקש לנהוג אופנוע ים או סירה מנועית.
רישיון לאופנוע ים ורישיון לסירה ממונעת
לסירה ממונעת (בעבר סירה כזו כונתה "סירה מהירה") עד לאורך 7 מ' נדרש רישיון מסוג א' לעוצמת מנוע עד 150 כוחות סוס ורישיון מסוג ב' לעוצמת מנוע מעל ל-150 כוחות סוס.
עבור הפעלת סירה מהירה באופן מסחרי (למשל מדריך צלילה המפעיל סירה שכזו ובה חניכים בקורס צלילה) נדרש רישיון משיט סירה מהירה בשכר.
נדרש רשיון מיוחד להפעלת סירה מפרשית עד 12 מ' השייכת למשרד החינוך.
רישיון לגוררת ודרגות רישיון משיט יאכטה
ישנה דרגת הסמכה המתירה הפלגה ביאכטה באורך של עד 24מ' לשייט חופי בלבד (רק לאורך חופי הארץ). לשם הפעלת יאכטה שכזו בשכר נדרש רישיון להפעלת ספינה להובלת נוסעים בשכר לשייט חופי.
הרישיון המתקדם ביותר, כמעט, בתחום השייט בכלי שייט קטנים הוא רישיון לספינה – יאכטה עד 24 מ' לשייט בינלאומי. רישיון זה מכונה רישיון "סקיפר", שם זה נגזר מן המילה הלועזית skipper שהיא כינוי למי ש"מפקד" או אחראי על הפעלת היאכטה. כדי לקבלו יש לעבור קורס יאכטות ולעמוד בהצלחה במבחנים עיוניים ומבחן מעשי (המבחנים מטעם משרד התחבורה). דרגת רישיון הדורשת עמידה בתנאים נוספים הינה רישיון סקיפר בשכר המתירה הפעלה מסחרית של יאכטה עד 24 מ' בשייט בינלאומי (למשל מי שמקבל שכר עבור הפעלת יאכטה מטעם אדם אחר).
קורס יאכטות
התכנים הנלמדים בקורס משיטי יאכטות נגזרים מן הדרישות של משרד התחבורה הבאות לידי ביטוי במבחני המשרד בהם יש לעמוד לצרכי קבלת הרישיון המבוקש.
ישנה אבחנה בין הסמכה להפעלת יאכטה המונעת במנוע בלבד- "יאכטה מנועית", לבין הפעלת יאכטה שלה מפרשים – "יאכטה מפרשית". קורס סקיפרים להשטת יאכטה מפרשית כולל תכנים נוספים המיוחדים לימאות הקלאסית של שייט מפרשים.
[…] קורס יאכטות – רישיון משיט […]