הטלפון האלחוטי הוא אחד המוצרים השימושיים ביותר היום, וכמעט שלא ניתן למצוא בתים בהם עדיין נעשה שימוש בטלפון החוטי המיושן. כתוצאה מכך, התפתחה מאוד בשנים האחרונות הטכנולוגיה של הטלפונים האלחוטיים , כאשר היום רבים מהם אף מזכירים את הטלפון הסלולארי – הן מבחינת העיצוב המרשים והקומפקטי והן מבחינת מגוון השימושים והאפליקציות.
טלפון אלחוטי – טכנולוגיות ותדרים
מאז הופיעו הדגמים הראשונים של הטלפונים האלחוטיים חל שיפור משמעותי בטכנולוגיות השונות ובתדרים בהם נעשה שימוש. כתוצאה מכך השתפרו מאוד גם תכונותיו של הטלפון, החל מאיכות השמע וכלה בטווח הקליטה.
תדר 2.4 GHz
עד לפני כמה שנים פעלו הטלפונים האלחוטיים מהדור הישן בתדר של 900 מגה הרץ, שהיה התדר הפנוי היחיד לשימוש באותה תקופה עבור אזרחי ישראל. העומס הרב שנוצר על התדר הבודד גרם לא אחת להתמזגות שיחות זו בזו, ורבים נאלצו לצותת לשיחות שכניהם, או להיפך – להיות חשופים לציתות לא מכוון וללא כוונה רעה של השכנים. היום אמנם ניתן עדיין למצוא טלפונים אלחוטיים הפועלים על התדר הישן, אך מרביתם פועלים בטכנולוגיה חדשה ובתדר מובנה (Built in) של 2.4 ג'יגה הרץ (2.4GHz). בתדר זה כמעט לא קיימות בעיות תקשורת או קליטה, לא ניתן להאזין לשיחות השכנים והמרחק האפשרי בין המכשיר לתושבת גדל באופן משמעותי. עם זאת, האינטרנט האלחוטי פועל על תדרים דומים, וכתוצאה מכך עלולות להיווצר בעיות קליטה חדשות, שיש לקחתן בחשבון.
טכנולוגיית DECT
מרבית מכשירי הטלפון האלחוטיים הנפוצים היום בארץ פועלים באמצעות טכנולוגיית DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), המחליפה את הטכנולוגיה של תדרי 2.4 GHz ונמצאת בשימוש נרחב במדינות אירופה כבר שנים רבות. בטכנולוגיה זו, ככל שהתדר גדל, כך גדל גם טווח הקליטה. טכנולוגיית DECT היא מרשימה ביותר: היא בעלת טווח קליטה של יותר מ-50 מטרים בתוך מבנים ו-300 מטרים בשטחים פתוחים, ביחס ישיר לתנאים הסביבתיים הקיימים. היא מספקת איכות שמע משופרת, ופחות מושפעת מרעשי רקע ומהפרעות סביבתיות. עם זאת, איכות השמע תלויה גם באיכות המכשיר, כאשר ישנם מכשירים שלמרות טווח הקליטה הגבוה, איכות השמע שלהם נמוכה. בנוסף לכך, באמצעות טכנולוגיה זו ניתן לפצל קו משותף אחד לכמה יחידות ניידות נפרדות ולהשתמש במגוון רחב של תכונות מתקדמות אחרות, כדוגמת ווקי טוקי ושליחת SMS. ההפרש בין מחירי המכשירים הפועלים בטכנולוגיית DECT ובין מכשירי טלפון הפועלים על תדרי 2.4GHz איננו משמעותי, ולכן מומלץ לקנות מכשיר עם הטכנולוגיה המודרנית.
טלפון אלחוטי – תכונות
את הטלפון האלחוטי, כמו כל מוצר אחר, חשוב ביותר לבחור בראש ובראשונה ביחס ישיר לצרכים הקיימים. אם הטלפון האלחוטי מיועד לשימוש משרדי, לעיתים מומלץ להשקיע בפונקציות יעילות שונות, כדוגמת נתב שיחות. לעומתו, בטלפון אלחוטי המיועד לבית לעיתים עדיף להסתפק בדגם פשוט, הנותן מענה לצרכים בסיסיים, כדוגמת: שיחה מזוהה, חיוג חוזר וכפתור לאיתור הטלפון במקרה והוא נעלם.
ספר טלפונים
בטלפונים האלחוטיים של היום ניתן לשמור בזיכרון החל מ-20 מספרים וכלה ב-250 מספרים, בהתאם לדגם בו בחרתם, ופעמים רבות ללא קשר למחירו של הטלפון או לפונקציות אחרות.
רשימת שיחות
בטלפונים אלחוטיים, בדומה לטלפונים סלולאריים, ישנם שלושה סוגי רשימות של שיחות – שיחות נכנסות, שיחות יוצאות ושיחות שלא נענו. בדגמי טלפון אחדים נשמרים רק חמשת המספרים האחרונים בכל רשימה, לעומתם בטלפונים אחרים ניתן לשמור אפילו 250 מספרים בכל אחת מהרשימות. ברשימות השיחות השונות ניתן להשתמש כבספר טלפונים מקוצר ואף לנצלן כדי לבצע חיוג מהיר, ללא צורך בחיפוש או בהקשת מספרי הטלפון.
יחידת הבסיס
יחידה זו היא היחידה הקבועה המחוברת לשקע החשמל ולשקע הטלפון. יחידת הבסיס משמשת כמרכזיה ומשדרת אל הטלפונים האלחוטיים האחרים המחוברים אליה. הטלפונים האחרים הם, למעשה, שלוחות ניידות של יחידת הבסיס. לכל יחידת בסיס ניתן לחבר כחמישה טלפונים אלחוטיים בתנאי שהם מכשירים תואמי GAP.
טכנולוגיית GAP
פעמים רבות טלפון אלחוטי בודד אחד איננו מספיק – לא במשרד ולא בבית מרובה חדרים. טכנולוגיית GAP (Generic Access Profile) מאפשרת לחבר טלפונים אלחוטיים נוספים של חברות שונות על שלוחה אחת ולצור מעין מרכזייה קטנה. באמצעות טכנולוגיית GAP ניתן לחבר את בסיס הטלפון לקו הטלפון הרגיל, ואליו לחבר טלפונים אלחוטיים נוספים תומכי GAP. בשיטה זו, ניתן לצור אפילו שש שלוחות ובאמצעותן לנתב שיחות בין הטלפונים, לבצע שיחות פנימיות, לשלוח הודעות SMS ולבצע פעולות רבות נוספות.
שיחה מזוהה
במרבית הטלפונים האלחוטיים המוצעים היום למכירה קיימת הפונקציה של שיחה מזוהה, ממש בדומה לטלפון הסלולארי. במכשירי טלפון אלחוטיים הפועלים בטכנולוגיית DECT מזוהה מספר הטלפון רק לאחר הצלצול השני. ישנם גם דגמים בהם נשמרים מספרי הטלפון המזוהים בזיכרון. בשיטה זו ניתן מאוחר יותר לשמור את המספר בספר הטלפונים הקבוע של המכשיר או לחייג אליו מאוחר יותר.
דיבורית
רבים מדגמי הטלפון האלחוטיים מצוידים גם בדיבורית (Speaker), באמצעותה ניתן לדבר גם ללא הצמדת הטלפון לאוזן. בנוסף לכך, ישנם גם דגמים בהם קיימת אפשרות לחיבור דיבורית חיצונית.
שליחת הודעה כתובה
היום בחלק מדגמי הטלפון האלחוטי ניתן גם לשלוח SMS. עם זאת, פונקציה זו היא פעמים רבות לא ממש הכרחית וניתן לוותר עליה.
סקייפ (SKYPE)
סקייפ היא תוכנה פופולארית ביותר המותקנת על המחשב הביתי, באמצעותה ניתן לדבר עם משתמשי סקייפ אחרים מכל רחביי העולם בחינם, או באמצעות מספרי טלפון רגילים במחיר זול מאוד. היום ניתן להשיג גם טלפונים אלחוטיים התומכים בתוכנת סקייפ והופכים את השימוש בה להרבה יותר נוח. את בסיס הטלפון האלחוטי מחברים למחשב באמצעות כבל USB או מתאם מיוחד, והוא הופך לזמין גם לשיחות מהרשת. גם תכונה זו איננה הכרחית. אם אינכם מכירים את תוכנת סקייפ או אינכם משתמשים בה, אין סיבה שתתעקשו לקנות טלפון אלחוטי תומך סקייפ, שהוא יקר יותר מטלפון אלחוטי רגיל.
פונקציות נוספות
מגוון הפונקציות הנוספות אותן ניתן למצוא בטלפונים האלחוטיים הוא עצום. עם זאת, ככל שהטלפון מתוחכם יותר, כך גם עולה מחירו. שעון מעורר, משיבון פנימי, צלצולי רינגטון, מצלמה, יומן פגישות, משחקים, השתקה, ועמידות במים הם כמה מהפונקציות אותן תוכלו למצוא בטלפונים אלחוטיים מודרניים וחדשניים.
טלפון אלחוטי – תפעול ונוחות
שאלת התפעול והנוחות היא פעמים רבות חשובה הרבה יותר מהתכונות המרשימות האחרות של הטלפון. לכן, לפני שקונים דגם מסוים מומלץ מאוד להתנסות בהפעלה הבסיסית שלו. בדקו את הכפתורים – עד כמה הם נוחים ונעימים למגע, בדקו את הניווט בין הפונקציות השונות ובעיקר הפונקציות החשובות לכם, כדוגמת: חיוג חוזר, העברה לדיבורית, הצגת רשימת שיחות נכנסות, העברה לשיחה ממתינה ופונקציות נוספות, בדקו את איכות השמע והאם קיימים רעשי רקע, נסו את הרמקול, בדקו האם הטלפון תומך בעברית, בדקו את איכות הצלצולים השונים ובררו נושאים אחרים החשובים לכם. בנוסף לכך, בדקו עד כמה הטלפון נוח מבחינת העיצוב: וודאו שהמסך ברור מספיק ושהתאורה שלו עובדת כראוי גם בחושך, בדקו שהמכשיר איננו מגושם או כבד מדיי והאם הוא נוח לשימוש.
אחריות
משך האחריות המקובל למרבית הטלפונים האלחוטיים הקיימים בשוק הוא כשנה. עם זאת, בדגמים יקרים ומשוכללים יותר לעתים מוצעת אחריות גם לשנתיים או אפילו לשלוש שנים.
מחירים
מחירי הטלפונים האלחוטיים תלויים בגורמים שונים, כדוגמת: דגם, חברה, פונקציות, מספר שלוחות ופרמטרים נוספים, ונעים בין 100 ש"ח ל-1,200 ש"ח או יותר.
לסיכום
- איכות ונוחות – בחרו בטלפון בטכנולוגיה מתקדמת, עם איכות שמע טובה וקליטה גם מטווח רחוק. בנוסף לכך, הקפידו על נוחות השימוש, על גודל מתאים, על ניווט קל ועל תכונות אחרות החשובות לכם.
- תכונות נוספות – לא תמיד כדאי לקנות את הטלפון המשוכלל ביותר מבחינת הפונקציות הקיימות. בחרו בטלפון עם פונקציות הנחוצות לכם וותרו על טלפונים עם פונקציות אחרות, שאינן נחוצות ומעלות את המחיר.