מדריך לקניית טלפון סלולרי
טלפון סלולרי, הטלפון הסלולארי הוא היום חלק בלתי נפרד משגרת החיים של כל אחד מאיתנו. בשל כך, ההיצע בענף זה נמצא בעלייה מתמדת, כאשר דגמי הטלפונים הסלולריים המוצעים למכירה כוללים תכונות מתקדמות מאוד והופכים ליותר וליותר מתוחכמים. בנוסף לכך, מצטיין הענף בשלל עיצובים מפתיעים ובמכשירים קטנים ודקים מאוד, שמשקלם מגיע אף לפחות ממאה גרם. מול עושר צרכני שכזה הבחירה במכשיר המתאים הופכת לעתים למבלבלת ולקשה. עם זאת, שני התנאים החשובים ביותר בעת בחירת טלפון סלולרי הם – התאמה לצרכים האישיים ונוחות השימוש. שני תנאים אלה מתבססים על מגוון רחב של פרמטרים.
טלפון סלולארי – מבנה
למבנה של הטלפון הסלולרי ישנה השפעה ישירה על נוחות השימוש. עם זאת, רבים מאיתנו נוטים לבחור במבנה טלפון מסוים ביחס לשיקולים של טעם אישי והעדפה אסתטית ורק לאחר מכן מתייחסים לעניין הנוחות. נהוג לחלק את הטלפונים הסלולריים לשלוש קבוצות מבחינת המבנה:
- טלפון בר (Bar) – בטלפונים סלולריים אלה המסך ולוח המקשים מצויים על מישור אחד. מבנה זה מקל מאוד על השימוש בטלפון, כאשר ניתן להפעילו אפילו באמצעות יד אחת. עם זאת, במבנה זה המסך חשוף בפני נזקים שונים, כדוגמת שריטות או חבלות, ופעמים רבות עלולה להתרחש לחיצה אקראית ובלתי רצויה על לוח המקשים. בשל כך, ברבים מהטלפונים במבנה זה ישנו מנגנון נעילה אוטומטי, הניתן לפתיחה רק לאחר לחיצה מכוונת על כמה מקשים במקביל.
- טלפון צדפה (Flip) – טלפון סלולרי זה הוא במבנה מתקפל, המגן על המסך ועל לוח המקשים, וניתן לפתיחה ולסגירה לפי הצורך. במרבית הטלפונים מסוג הצדפה ישנו גם מסך חיצוני נוסף, המשמש לצורך זיהוי המתקשר ללא צורך בפתיחת המכשיר. ישנם גם כמה דגמים של טלפונים סלולריים במבנה דומה אך עם מסך מסתובב הקרויים "Swivel". טלפונים אלה שימושיים בעיקר לצורך צילום.
- טלפון עם החלקה (Slider) – מכשיר טלפון זה מעוצב בשתי שכבות – חיצונית ופנימית, ונסגר ונפתח באמצעות החלקת המסך החיצוני. מסך המכשיר הרגיש יותר לפגיעה מצוי לרוב בחלקו הפנימי של המכשיר, וגם מרבית המקשים. ישנם גם דגמי טלפון בהם ניתן להחליק את החלק החיצוני לכמה כיוונים לצורך חשיפה של מקשים למגוון שימושים, כדוגמת: מצלמה או נגן מוזיקה. בטלפונים מדורות מתקדמים ובייחוד בסמפרטפונים למיניהם, הכוללים מסך מגע חיצוני, החלקת הסליידר הצידה חושפת שורה שלמה של מקשים, הזהה למקלדת המחשב.
טלפון סלולרי – נוחות השימוש
אחד הפרמטרים החשובים ביותר בעת בחירת הטלפון הסלולרי הוא הנוחות. מסיבה זו, מומלץ ביותר לבדוק מכשירים שונים בנקודת המכירה, ולבחון תכונות, כדוגמת: נוחות האחיזה, משקל ושימוש יעיל במקשים ביחס לפרמטרים שונים, כדוגמת תאורה בחשכה. בדגמי טלפון משוכללים מאוד ישנם גם מקשים ייעודיים המשמשים לצורך יצירת גישה מקוצרת לפעולות שכיחות, כדוגמת: צילום, גלישה, כניסה לתא הקולי או משלוח הודעה. מומלץ לבדוק שמקשים אלה אכן משפרים את נוחות השימוש. בהקשר זה, חשוב לבדוק גם את ממשק המשתמש: חיפוש בספר טלפונים, חיוג, מענה לשיחה, משלוח SMS או פעולות נוספות. כמו כן, יש לבדוק את נוחות השימוש בתכונות נלוות, כדוגמת: נגן מוזיקה, גלישה באינטרנט והשימוש במצלמה.
טלפון סלולארי – דורות
דורות הטלפון הסלולרי נבדלים זה מזה במהירות העברת הנתונים אותה הם מספקים. מהירות זו משפיעה בעיקר על הגלישה ברשת, על הורדת תכנים, על צפייה בווידאו או על שיחות וידאו. מכשירי דור 2, הפועלים בטכנולוגיות GSM אוCDMA , אינם נמכרים כבר. הטלפונים הסלולריים הנמכרים היום בארץ הם מדור 2.5 עד דור 3.5. מכשירים מדורות מתקדמים יותר הם יעילים מאוד לצורך גלישה באינטרנט או ניהול שיחת וידאו, אך לרוב יקרים יותר ומסורבלים להפעלה. מסיבה זו, אם אתם משתמשים בטלפון הסלולרי בעיקר לצורך ניהול שיחות ושליחת SMS, עדיף שתסתפקו במכשיר מדור 2.5.
טלפון סלולרי – תצוגה
איכות התצוגה במכשירים הסלולריים תלויה במספר גורמים, כדוגמת: גודל המסך, הרזולוציה ומספר הצבעים הניתנים לתצוגה. בחירת איכות התצוגה צריכה להיעשות ביחס לשימושי המכשיר; מי שזקוק למכשיר הטלפון רק לצורך ניהול שיחות, יכול להסתפק במסך פשוט. לעומתו, מי שמשתמש במכשיר גם לצורך צפייה בתמונות, בסרטונים או בכל מידע גרפי אחר, יזדקק למכשיר עם מסך איכותי. במקרה זה, חשוב לבדוק את איכות הצפייה במסך גם בתנאים של שמש חזקה.
טלפון סלולרי – מסכי מגע
רבים מהטלפונים הסלולריים היום, ובעיקר הסמרטפונים, הם בעלי מסך מגע, בנוסף למקשים או כתחליף להם. את מסך המגע ניתן להפעיל באמצעות נגיעה או החלקה של האצבע. היום קיימים שני סוגי מסכי מגע – מסוגCapacitive או מסוג Resestive. מסכי ה-Capacitive הם מהירים יותר וניתן להשתמש בהם באצבע בלבד. מסכי ה- Resestiveהם אטיים יותר, אך ניתן להשתמש בסטיילוס (עט הקשה) לצורך הפעלה מדויקת שלהם והם פעמים רבות אף מזהים כתב יד. ישנם גם מכשירים עם מסך "מולטי-מגע" בעלי יכולות משודרגות יותר, כדוגמת גלילה או הרחקה והקרבה של התצוגה. בחלק גדול מהמכשירים ישנו גם חיישן תנועה, המתאים את התצוגה לפעילות המשתמש ומשנה את הזווית לאנכית או אופקית, בהתאם. החיישן יכול לזהות גם מתי מוצמד המכשיר לאוזן או מתי הוא מונח בצד, ולכבות אוטומטית את תאורת המסך במטרה לחסוך בצריכת הסוללה.
טלפון סלולרי – מצלמה
מרבית דגמי הטלפון מצוידים היום במצלמה דיגיטלית מובנית, באמצעותה ניתן לצלם תמונות סטילס או אפילו להסריט קטעי וידאו. איכות הצילום משתנה בהתאם לדגם הטלפון ובהתאם למפרט הטכני של המצלמה – סוג העדשה, סוג החיישן ונתונים חשובים אחרים. היום ניתן לרכוש טלפונים סלולריים עם מצלמות שאיכות התמונות שלהן נעה בין 2 מגה פיקסל ל-8 מגה פיקסל ואף יותר. ככל שנתון המגה פיקסל גבוה יותר, כך גם איכות התמונות תהייה גבוה יותר. ישנם גם מעט מכשירי טלפון עם עדשת זום אופטית, המאפשרת לקרב ולהרחיק את האובייקט המצולם. לעומתה, עדשת זום דיגיטלית איננה משפיעה על איכות התמונה. בחלק ממכשיר הטלפון הסלולריים ישנו מנגנון מיקוד אוטומטי, הדומה למנגנון המיקוד הקיים במצלמות דיגיטליות. מנגנון זה מקל מאוד על צילום בתנאי תאורה שונים. בחלק מהטלפונים ישנו גם מנגנון ייצוב תמונה המונע טשטוש ומשפיע על איכות התמונה.
טלפון סלולרי – מולטימדיה
במרבית הטלפונים הסלולריים קיימים היום, בנוסף למצלמה, אמצעי מולטימדיה שונים ומרשימים מאוד, כדוגמת: נגן מובנה לשמיעת קובצי מוזיקה ולעתים גם לצפייה בווידאו. ברבים מהמכשירים ישנו רדיוFM מובנה, לעיתים עם מנגנון RDS או אפילו עם אפשרות להקליט תכנים שונים מערוצי הרדיו. בחלק מהדגמים ניתן לצפות בסרטים בפורמטDivX., כאשר במרבית הסמרטפונים ניתן לצפות בווידאו גם ב"זמן אמת".
טלפון סלולרי – ניהול מידע
רבים ממכשירי הטלפון הסלולרי כוללים היום יישומים שונים המאפשרים ניהול מידע, כדוגמת: יומן, ניהול מסרים, סנכרון המידע עם המחשב האישי, קריאת מסמכי אופיס, גישה לתיבת הדואר האלקטרוני, ניהול תמונות, ניהול מפות ויישומים רבים נוספים. ברבים ממכשירי הטלפון הנייד ישנו גם משיבון פנימי ואפשרות להפעיל תוכנת GPS. בהקשר זה, לטלפונים החכמים ישנן פונקציות רבות נוספות לניהול מידע ושדרוג יכולות המכשיר.
טלפון סלולרי – מכשירים חכמים
מערכות ההפעלה של הסמרטפונים הן מתקדמות הרבה יותר ביחס לטלפונים הרגילים, כאשר ההבדל המשמעותי ביותר בין הטלפונים הרגילים לטלפונים החכמים הוא, מערכת ההפעלה הפתוחה הקיימת בסמרטפונים. על המערכת הפתוחה ניתן להתקין יישומים רבים נוספים, לרוב ניתן גם להפעיל במקביל (Multi-tasking) כמה יישומים ולהתקין כמות גדולה של אפליקציות צד שלישי. בשוק קיימים היום כמה סוגים של סמרטפונים, הנבדלים זה מזה גם במערכות ההפעלה שלהם, כדוגמת: מערכות ההפעלה של Android מבית גוגל, מערכת ההפעלה של מיקרוסופט, Windows Mobile, כולל גרסאותיה השונות ומערכת ההפעלה Symbian שלApple המפעילה את מכשירי ה-IPhone. בנוסף לכך, כל המכשירים החכמים מצוידים בצג גדול שהוא במרבית הפעמים גם מסך מגע ולעיתים גם במקלדת מלאה, הזהה למקלדת המחשב הביתי.
טלפון סלולרי – זיכרון
בכל מכשירי הטלפון הסלולריים ישנו זיכרון פנימי, כאשר במרביתם קיימת גם כניסה עבור כרטיס זיכרון חיצוני, והם נמכרים עם הכרטיס. ליכולת האחסון של המכשיר ישנה חשיבות רק כאשר נעשה שימוש בפונקציות הנוספות שלו, כדוגמת נגן המוזיקה או המצלמה. כמו כן, היום ניתן להשתמש במכשיר הטלפון גם לצורך אחסון מידע מגוון או אפילו כתחליף לזיכרון נייד או דיסק און קי. נפח כרטיסי הזיכרון של הטלפונים הסלולריים נע בין 32MB ובין 16GB. במכשירים התומכים בנגינה של קובצי מוזיקה או וידאו, יכולת האחסון נעה לרוב בין כמה MBS בודדים, המספיקים לשמירת מספר שירים קטן יחסית, ובין 23GB, המאפשרים לשמור סרטים שלמים.
טלפון סלולרי – קישוריות וגלישה באינטרנט
היום רבים מהטלפונים הסלולריים מסוגלים לתקשר עם מכשירים אחרים, החל מטלפונים סלולריים אחרים, דרך המחשב האישי וכלה ברשת האינטרנט בעזרת אמצעי קישוריות שונים, כדוגמת כבל תקשורת, Bluetooth, התקן אינפרה אדום או Wi-Fi. הגלישה באינטרנט באמצעות המכשיר משמשת היום לא רק לאיסוף מידע אלא גם לצורך הורדת מגוון תכנים המותאמים למכשיר, כדוגמת: צלצולים, שומרי מסך וסרטונים. בהקשר זה, חשוב מאוד שגודל המסך יתאים לגלישה באינטרנט. כמו כן, בטלפונים המותאמים לגלישה ברשת ניתן לגלוש באמצעות התקן ה-WAP הסלולרי, וישנם גם טלפונים התומכים בגלישה בדפדפן האינטרנט הרגיל. במרבית המכשירים ישנם גם דפדפנים מתקדמים, ובחלקם הגדול ניתן להתקין דפדפן מסוג "Opera Mini" המשפר את איכות הגלישה.
- Wi-Fi – זהו תקן תקשורת אלחוטית, הקיים במכשירים רבים, ומאפשר גלישה ברשת באזורים המכונים "נקודות חמות" ואפילו ביצוע שיחות באמצעות תוכנת הסקייפ.
- דואר אלקטרוני – פונקציה זו קיימת בדגמים רבים ובעיקר בטלפונים עסקיים, והיא מאפשרת חיבור אל שרת הדואר האלקטרוני דרך תקשורת הנתונים. בשיטה זו ניתן לשלוח ולקבל דואר אלקטרוני בצורה אוטומטית או באופן ידני, כאשר חלק מהדגמים תומכים גם בצירוף או קבלת קבצים בדואר.
- דואר אלקטרוני בדחיפה (Push) – בשיטה זו, הזמינה בעיקר בטלפונים עסקיים, קיים חיבור קבוע אל שרתי הדואר הארגוני. כך ניתן לקבל אל המכשיר דואר "בזמן אמת", ולסנכרן הודעות, אנשי קשר ויומן באופן אוטומטי עם השרת.
טלפון סלולרי – אביזרים נלווים
לכל מכשירי הטלפון הניידים מצורפים סוללה ומטען נייד, כאשר לרבים מהם מצורפים גם דיסק תוכנה למחשב ואביזרים נלווים נוספים, בהתאם לדגם. בהקשר זה, חשוב לבדוק כי האביזרים השונים מותאמים לשימושים השונים של המכשיר, כאשר בעת הצורך ניתן גם לרכוש באופן נפרד אביזרים נוספים.
- סוללה – עצמתה של הסוללה בטלפון הנייד נקבעת ביחס לזמן דיבור ולזמן המתנה. בהקשר זה, חשוב לזכור, כי שימוש ביישומים שונים, כדוגמת נגן מוזיקה או וידאו, בעיקר במסכי מגע גדולים גורם להתרוקנות הסוללה במהירות גדולה יותר.
- אביזרים וחיבורים – החיבורים והאביזרים הנוספים, בחינם או בתשלום, כוללים לרוב: כרטיס זיכרון, כבל לחיבור למחשב, נרתיק ואוזניה.
טלפון סלולרי – קרינה
הטלפונים הסלולריים פולטים קרינה אלקטרומגנטית, הנמדדת ביחידות של וואט לקילוגרם לפי מדד שיעור הספיגה – "SAR" (Specific Absorption Rate). באשר לנזקים הבריאותיים הקשורים לחשיפה מתמשכת לקרינת הטלפונים הסלולריים, מתנהל ויכוח בין גורמים שונים, כאשר מפעם לפעם מתפרסמים מחקרים בנושא. בכל מקרה, מומלץ מאוד לרכוש מכשיר סלולרי עם רמת SAR כמה שיותר נמוכה, שלא תעבור את ה-1.6 SAR או 2SAR..