מכשיר GPS הוא מכשיר ניווט לווייני הפועל בהתאם לאותות המתקבלים מ-28 לווייני GPS החגים כל העת סביב כדור הארץ.
מקלטי ה-GPS מסוגלים היום לקלוט בו בזמן כ-20 אותות מלוויינים שונים. מטרתו של ה-GPS היא לשרטט מפת הגעה, כאשר באמצעותו ניתן לנווט ולהגיע בקלות מיעד אחד למשנהו.
המידע המתקבל מהלוויינים מתורגם במכשיר ה-GPS לנקודות ציון גיאוגרפיות על מפה באמצעות תוכנת ניווט מיוחדת.
תוכנות הניווט של ה-GPS מספקות מידע על ידי מפה ויזואלית המציגה את המסלול מנקודת המוצא ועד לנקודת היעד, כולל ההתקדמות "בזמן אמת" ומידע קולי המורה לנהג מה הם כיווני הנסיעה הקרובים.
GPS (Global Positioning System)
מכשיר GPS – מרכיבים עיקריים
ה-GPS מורכב משלושה מרכיבים, המשפיעים על ביצועיו ועל איכותו – מקלט הלוויין, המעבד ותוכנת הניווט.
- מקלט ה-GPS – המקלט, שהוא שבב קטנטן וחכם, הוא רכיב מרכזי במכשיר הניווט והוא אחראי על קליטת האותות מהלוויינים ואיתור מיקומו של מכשיר ה-GPS. בעבר ניתן היה לשלוף את המקלט במטרה לשפר את הקליטה, אך היום במרבית המכשירים המקלט הוא מובנה. מומלץ מאוד לקנות מכשיר GPS עם מקלט "SiRFstarIII", שהוא השבב הנחשב למתקדם ולמהיר ביותר בשוק היום, המסוגל לקלוט מספר רב ביותר של אותות מכמה לוויינים במקביל.
- מעבד – המעבד הפנימי של ה-GPS אחראי על ניתוח הנתונים שהתקבלו מהמקלט ועל חישובו של המסלול מנקודת המוצא לנקודת היעד. מרבית המעבדים במכשיר ה-GPS פועלים בתדר (מהירות) הנע בין 300 ל-532 מגה הרץ (MHz), כאשר רוב מכשירי ה-GPS מצוידים במעבד מסוג "400MHz". ככל שהתדר גבוה יותר, כך גם ניתוח נתוני הלוויין וחישוב המסלול נעשים במהירות גבוהה יותר. גם במקרה של סטייה מהדרך, מהירות חישוב המסלול מחדש תתבצע במהירות גדולה יותר בתדר גבוה.
- תוכנת ניווט – בארץ ניתן למצוא תוכנות ניווט עירוניות ותוכנות ניווט שטח. MioMap, איתורן, iGo, 2GO,Sygic ו-Garmin הן תוכנות הניווט העירוניות. "עמוד ענן", Skipper ,NaviGuide ו-LandGuide הן תוכנות ניווט השטח. תוכנות אלה נבדלות זו מזו בפרמטרים שונים, כדוגמת: האלגוריתם לחישוב המסלולים, עיצוב הממשק ואופן התפעול. חלק מתוכנות הניווט כוללות גם גרסה המתאימה לטלפונים סלולריים מבוססי Symbian ולמחשבי PC. כדי לבחור בתוכנת הניווט המתאימה, מומלץ לבקר באתרי האינטרנט של החברות, ולבדוק את נושא נוחות הממשק, תדירות פרסום העדכונים ופרמטרים נוספים.
מכשיר GPS – תצוגת המכשיר
התצוגה היא אחד הנושאים החשובים ביותר בעת רכישת GPS. שכן, רוב השימוש במכשיר נעשה באמצעות התצוגה. מרבית מסכי מכשירי ה-GPS הם מסכי מגע, המאפשרים דפדוף בין תפריטים שונים וביצוע פעולות שונות ללא צורך בשימוש במקשים. בעת קניית מכשיר GPS, ישנן כמה תכונות חשובות שיש לתת עליהן את הדעת בהקשר זה:
- גודל המסך – מומלץ ביותר לרכוש GPS עם מסך מספיק גדול שיאפשר לנהג להתבונן במסלול ללא מאמץ או הסחת דעת מהנהיגה. היום ישנם שני גדלי מסך נפוצים – 3.5 אינטש ו-4.3 אינטש. מסך בגדול 4.3 אינטש הוא בעל תצוגה נוחה יותר לשימוש, אך ניתן בהחלט להסתפק גם במסך בגודל 3.5 אינטש.
- רזולוציה – כמו בתחומים אחרים, משפיעה הרזולוציה על חדות התמונה והיא משתנה בין מסך למסך. רזולוציה של 240 על 320 פיקסלים מתאימה למסך גודל של 3.5 אינטש, כאשר במסכי GPS גדולים יותר היא עשויה להגיע ל-480 על 640 או אפילו יותר. בהקשר זה, מומלץ מאוד לפני הקנייה לבדוק האם התמונה המתקבלת על המסך היא ברורה וחדה מספיק.
- בהירות המסך – חשוב ביותר לתת את הדעת גם על נושא בהירות המסך של ה-GPS. שכן, במצבים של תאורה חזקה, כדוגמת אור שמש ישיר, כדי לראות את התצוגה, צריכה רמת הבהירות של המסך להיות גבוהה ביותר. מרבית היצרנים אינם מציינים את רמת הבהירות של מסך ה-GPS ולכן חשוב לנסות את מכשירי הניווט באופן אישי בשעות האור. ישנם גם מספר דגמים בהם קיים ציפוי על גבי הצג המונע השתקפויות, ומאפשר איכות צפייה טובה יחסית גם במצבים של קרני שמש ישירות.
- צבעים – מרבית מסכי ה-GPS תומכים ב-65,000 צבעים, כאשר כמות זאת בהחלט מספיקה. אם מכשיר ה-GPS שלכם כולל גם תצוגת וידאו ואתם עושים בה שימוש, מומלץ לבחור בדגם הכולל יותר צבעים.
מכשיר GPS – איכות השמע
בנוסף למידע המוצג על המסך, מספק ה-GPS גם מידע על מסלול הנסיעה באמצעות קול. מטרתו של הקול היא להקל על הנהג להתרכז בנהיגה, ולכן חשוב ביותר שהוא יהיה בעוצמה מתאימה וגם ברור ביותר. במרבית המכשירים מצוי הרמקול בחלקם האחורי, ולכן מומלץ ביותר לבדוק את איכות השמע בעת הקנייה ולוודא כי הצליל איננו חלש מדי או לא ברור. בחלק ממכשירי ה-GPS ישנו משדר FM מובנה באמצעותו ניתן להעביר את הקול אל תדר רדיו מוגדר מראש ולהאזין להוראות הניווט מהרמקולים של הרכב. עם זאת, איכות השמע בעת שימוש בתדר רדיו איננה מושלמת, ותלויה בקרבת מכשיר ה-GPS לרדיו ברכב ובמציאת תדר פנוי. בכל מקרה בו עוצמת השמע איננה מספקת, ניתן לחבר את כבל האזניות של מכשיר ה-GPS למערכת הסאונד של הרכב, אם קיים בה שקע "line-in". ניתן גם לחבר את הרדיו-טייפ לקלטת ייעודית המחוברת באמצעות כבל למכשיר ה-GPS, וכך להעביר את הקול לרמקולים של המכונית.
מכשיר GPS – זיכרון
מכשירי ה-GPS מכילים זיכרון פנימי בגדלים משתנים הנעים בין 64MB ל-2GB. בנוסף לתוכנת הניווט המותקנת במרבית המכשירים בזיכרון , ניתן לאחסן בו מסמכים, מפות, קבצים ותוכנות שונות. במכשיר GPS המיועד למטרות ניווט בלבד ואיננו תומך במולטימדיה, מספיק זיכרון בנפח 64MB, כאשר הזיכרון המומלץ במכשירים עם תכונות נוספות הוא 1GB. אם אתם מעוניינים להשתמש במכשיר ה-GPS למטרות שונות, כדוגמת אחסון קבצי תמונות ומוסיקה, מומלץ לרכוש מכשיר עם נפח זיכרון גדול. עם זאת, גם לאחר הקנייה ניתן, בעת הצורך, להשתמש בכרטיס זיכרון ולהגדיל את נפח האחסון. שכן, כל מכשירי ה-GPS הנמכרים היום כוללים חריץ לכרטיס זיכרון. כרטיס זה הוא לרוב מסוג SD או MMC, עליו ניתן לאחסן מידע נוסף מסוגים שונים. לחלק ממכשיר ה-GPS ישנן היום גם יכולות מולטימדיה שונות, כדוגמת: דיבורית לרכב, תצוגה של תמונות, נגינת מוזיקה וצפייה בוידאו. אם אתם מעוניינים בתכונות אלה, בדקו באלה קובצי מוזיקה ווידאו תומך המכשיר, כדוגמת: AVI, MP4,3GP ו-MOV. את הקבצים בהם אתם עושים שימוש ניתן לאחסן בזיכרון הפנימי או בכרטיס זיכרון נפרד.
מכשיר GPS – מערכת הפעלה
מכשירי ה-GPS, כמו כל מכשיר מבוסס מחשב אחר, פועלים באמצעות מערכת הפעלה מקובלת. מערכת ההפעלה הקיימת במרבית מכשירי ה-GPS קרויה "Windows CE", והיא מופיעה בכמה גרסאות. לרוב לא קיימת גישה למערכת ההפעלה אלא לתפריטים השונים הקיימים במכשיר.
מכשיר GPS – חיבורים
במרבית מכשירי ה-GPS ישנם כמה חיבורים או לפחות חיבור אחד, המיועד לצורך העברת נתונים:
- USB – ה-USB מיועד לצורך התחברות למחשב או למכשירים תומכים אחרים. במרבית מכשירי ה-GPS משמש החיבור להעברה של קבצים לכרטיס הזיכרון ולעתים גם לצורך הטענה באמצעות חיבור לשקע המצית ברכב.
- חיבור לאזניות – במכשירי ה-GPS ישנו גם שקע בגודל של 3.5 מילימטר המיועד לחיבור ואזניות אל המכשיר. בחלק ממכשירי ה-GPS ישנו שקע בגודל של 2.5 מילימטר המיועד לאזניות עם מחבר קטן, כדוגמת אלה הקיימות בנגני MP3 מסוגים מסוימים.
- Bluetooth – בחלק מדגמי ה-GPS ישנה גם קישורית המאפשרת לצור קשר בין ה-GPS לטלפון הסלולרי, להשתמש בו כדיבורית, ולקבל או להוציא שיחות טלפון. במכשירים אלה ישנה תוכנת "אנשי קשר", אליהם ניתן להתקשר באמצעות המכשיר לאחר סנכרון.
- כניסה סריאלית – בכמה דגמי GPS בודדים ויקרים ישנה גם כניסה סריאלית, התומכת בחיבור של התקנים חיצוניים, כדוגמת: מד אלכוהול, מצלמת רוורס והתקני וידיאו.
מכשיר GPS – אביזרים נלווים
כל מכשירי ה-GPS מצוידים באביזרים נלווים חיוניים, כדוגמת: מטען ביתי, כבל USB, זרוע התקנה, עריסה לרכב, תוכנת ניווט ומוצרים אחרים. ניתן לרכוש אביזרים נוספים, כדוגמת: מגן לצג המכשיר, נרתיק, תוכנות נוספות וזרועות התקנה, בתמורה לתשלום נוסף.
- עריסת המכשיר – לעריסת ה-GPS ישנה חשיבות רבה ביותר, ועלייה להיות גמישה וחזקה מספיק. מומלץ ביותר לקנות מכשיר GPS עם זרוע מיפרקית המאפשרת לצור כמה שיותר זוויות צפייה רצויות. כמו כן, בשל מרכיב הוואקום בזרוע המכשיר, חשוב מאוד לבדוק את איכותה לפני הקנייה. באמצעות הוואקום מתחברת הזרוע אל השמשה הקדמית, ויש לוודא היא יציבה מספיק ואיננה מטלטלת בזמן הנסיעה.
- עט למסך ה-GPS – ישנם מכשירי GPS הכוללים עט מיוחד לשימוש בצג. עם זאת, חשוב לבדוק כי ניתן להשתמש במכשיר בקלות בזמן הנסיעה גם ללא העט.
- סוללה – מכשירי ה-GPS נמכרים עם סוללה חזקה מסוג ליתיום. סוללה זו מאפשרת שימוש ממושך במכשיר גם ללא חיבור לטעינה. מומלץ שהספקה של הסוללה יהיה לפחות 1200mAh, אם היא מיועדת לשימוש ממושך ללא הטענה. זמן הטעינה של הסוללה נמשך בממוצע כשלוש שעות, כאשר השימוש בה מספיק לארבע שעות וחצי בממוצע ביחס ישיר למשתנים, כדוגמת: סוג השימוש במכשיר, עוצמת ההארה שלו וניווט רצוף ללא הפסקה. עם זאת, גם כאשר הסוללה מתרוקנת במהירות, ניתן להשתמש במטען המיוחד לרכב המצורף ל-GPS. לסוללת הליתיום ישנה משמעות בעיקר במצבים של ניווט ברגל, שימוש במכשיר ללא חיבור לחשמל או בעת שמיעת מוזיקה וצפייה בסרט באמצעות המכשיר.
- איכות – לפני הקנייה חשוב לבדוק את איכות החומרים של המכשיר ואביזריו הנלווים, כדוגמת: עמידות החלקים, חסינות הפלסטיק, גמישות הלחצנים ואיכותם של שאר חלקי ה-GPS.
מכשיר GPS – אחריות
האחריות על מכשירי ה-GPS ניתנת לרוב למשך שנה. עם זאת, חשוב ביותר לוודא כי האחריות היא של יבואן המכשיר או של חברה אמינה
[…] מדריך לקניית GPS […]