שואב האבק הוא היום מוצר הכרחי בכל בית בו מקפידים על ניקיון והיגיינה, ובייחוד בבתים בהם ישנה כמות גדולה של שטיחים. מרבית השואבים הם פשוטים מאוד להפעלה ושואבים את האבק מהשטיחים, מהרצפות, מפינות נסתרות או מכל מקום אחר בקלות וביעילות. עם זאת, כמו לפני כל רכישה חשובה אחרת, חשוב ביותר בעת קניית שואב אבק מתאים להקפיד לבחור במכשיר מקצועי, אמין, יעיל ונוח לשימוש. כמו כן, חשוב להתאים את שואב האבק גם לצרכים האישיים.
שואב אבק – סוגים
סוגו של שואב האבק הוא אחד משיקולי הקנייה החשובים ביותר, כאשר היום קיימים שני סוגים עיקריים – שואב אבק עומד ושואב אבק רגיל מסוג צילינדר. בנוסף לכך, ישנו שואב אבק רטוב-יבש הנחשב לפחות נפוץ. בחירת סוג שואב האבק תלויה בעיקר בשימוש שלו. בבתים בהם ישנם שלושה שטיחים או יותר, או בבתים עם שטיחים מקיר לקיר, מומלץ לקנות שואב אבק עומד. בבתים בהם כמעט אין שטיחים ומשימות הניקיון הן כלליות, עדיף לרכוש שואב אבק רגיל. בכל מקרה, מומלץ לבחור את שואב האבק שיתאים למשימות ייעודיות וגם ביחס לשיקולים של נוחות ויעילות השימוש.
- שואב צילינדר – זהו שואב האבק הרגיל והנפוץ ביותר. שואב זה מצטיין בגמישות, באפשרות תמרון גבוהה ובגישה גם למקומות צרים וגבוהים, לפינות נסתרות ואפילו מתחת לרהיטים. מסיבות אלה, שואב אבק מסוג צילינדר מתאים לרוב משימות הניקוי הקיימות בבית. השואב הרגיל אמנם איננו נוח כל כך לשאיבת שטיחים נרחבים או עבים מאוד, אך הוא מתאים מאוד למשימות שאיבה אחרות, כדוגמת: ניקוי ריהוט מרופד, ניקוי מסילות, ניקוי וילונות, ניקוי משטחים קשים, ניקוי אריגים וניקוי שטיחים בגודל ממוצע. עוצמת השאיבה של שואב צילינדר היא נמוכה ביחס לעוצמת השאיבה של שואב עומד, בשל צינור היניקה הארוך שלו והמרחק הקיים בין המנוע לפתח היניקה. לכן, אם שואב האבק מיועד גם לניקוי שטחים בהיקפים גדולים, מומלץ לרכוש שואב עם עוצמת יניקה גבוהה ביותר.
- שואב עומד – שואב זה מיועד בעיקר לניקיון שטיחים הפרושים על שטחים נרחבים יחסית, והוא יעיל מאוד גם לצורך שאיבת שיער הנושר מחיות המחמד. מרבית השואבים העומדים כוללים צינור שאיבה גמיש ביותר, באמצעותו ניתן לשאוב אבק גם במקומות צרים, מתחת לרהיטים או אפילו לצורך ניקוי ווילונות וספות. למרות יתרונותיו, שואב האבק העומד הוא לרוב כבד משואב האבק הרגיל, ופחות נוח לשימוש במשימות שאיבה שונות, כדוגמת שאיבה במקומות מרוחקים או גבוהים. אם שואב האבק מיועד גם למשימות ניקוי ייחודיות, חשוב לוודא כי הצינור הוא ארוך וגמיש מספיק. שכן, ברבים מהשואבים העומדים הצינור הוא יחסית קצר ולעיתים לא נוח לשימוש. בנוסף לכך, מומלץ לרכוש שואב הכולל חיבור של הצינור הגמיש לצינור קשיח, המאפשר שימוש נוח יותר.
- שואב רטוב-יבש – שואב אבק זה דומה מאוד בתכונותיו השונות לשואב רגיל משני הסוגים. בנוסף לכך, לשואב אבק זה ישנה קיבולת גדולה מהממוצע, ובאמצעותו ניתן גם לשאוב מים או נוזלים אחרים. שואב אבק רטוב-יבש הוא רועש יחסית, גדול יותר ביחס לשואבי האבק האחרים ופחות נוח לשימוש. לכן, השימוש בו מיועד בעיקר לשאיבה מאסיבית של כמויות לכלוך גדולות, לשטיפת השטיחים ולשאיבת מים. כמו כן, הוא יעיל מאוד בפתיחה של סתימות בצנרת הבית.
- שואב אבק רובוטי – שואבים אלה הם חדשים יחסית, וכפי ששמם מעיד עליהם, הם פועלים באופן כמעט עצמאי לחלוטין. את שואב האבק האוטומטי צריך להפעיל, ולאחר מכן הוא נע לבדו בחדר ושואב את האבק. שואב זה הוא משוכלל מאוד ומסוגל לשנות את כיוון התנועה לאחר התקלות בחפצים או בקיר וגם לעקוף מכשולים. עם זאת, ישנם גם שואבים רובוטיים הנתקעים במקום אחד או מנקים אזורים שכבר ניקו. מסיבה זו, שואבים אלה מתאימים בעיקר למקומות גדולים, בהם כמעט אין מכשולים. אם החלטתם על רכישת שואב אוטומטי, מומלץ לראות הדגמה בחנות או אפילו בבית לפני הקנייה.
- שואב אבק אלחוטי
שואב אבק מרכזי
מערכות שואב אבק מרכזי ניתנות להתקנה בכל בית, ופריסתן נקבעת על ידי מידות הבית ודרישות הלקוח.
יועץ מקצועי של החברה מלווה את הלקוח על פי דרישה, משלב תוכניות הבית ועד לסיום התקנת המערכת בבית החדש או המשופץ.
היעוץ כולל: קביעת מיקום נקודות ההתחברות, מיקום יחידת השאיבה המרכזית, תיכנון התשתיות, בחירת אביזרים ומרכיבי המערכת, הוראות הפעלה וכל יעוץ אחר לו נדרש.
כמו כן, גם הסבר מקיף ומפורט על כל נושא שואב אבק מרכזי, מהי שיטת הסינון הציקלוני האמיתי וההבדלים בשיטות הקיימות
יתרונות שואב האבק המרכזי על שואב האבק הביתי:
- קלות בשימוש והפעלה בעבודות נקיון.
- נוח לתפעול, ללא כבלי חשמל המפריעים במהלך הנקיון.
- ניידות: אין צורך להעביר את השואב הכבד ממקום למקום.
- אויר נקי ובריא – בהפעלת המכשיר, מתבצעת תחלופת אויר ע"י שאיבת האויר מתוך הבית והוצאתו מחוץ לבית. מניעת סיחרור חוזר של האויר מונע את הצטברות קרדית האבק בבית הגורם למחלות נשימה ואלרגיות למטה תוכלו לקרוא מאמר על סיכונים באבק הבית
- עוצמת השאיבה היא עד פי 6 משואב אבק ביתי משוכלל.
- מיכל איסוף שקוף וגדול – מאפשר מעקב אחר כמות האבק הנאסף ומאפשר ריקון במרווחי זמן גדולים יותר .
- עוצמת רעש נמוכה במיוחד.
- אין צורך בתחזוקה כלל וכלל.
- התשלום עבור המערכת הינו חד פעמי וחוסך לכם את "דמי המנוי" עבור מסננים, שקיות איסוף ודמי שירות לטכנאי המתקין.
- חיי מערכת ארוכים במיוחד.
מתי נכון להתקשר לחברה המתקינה שואב אבק מרכזי ?
באיזה שלב מומלץ להתקשר עם החברה שמספקת מערכות לשאיבת אבק מרכזית ומתי תתבצע ההתקנה?
ההתקשרות הראשונית עם החברה שמספקת מערכת שואב אבק מרכזי צריכה להתבצע בתום שלב התכנון על הנייר.
השלב הבא יהיה שלב תכנון הביצוע. לא פעם מקבלי ההחלטה בקרב הבונים העצמאים יוצרים
את הקשר עם החברה שמספקת ומתקינה את מערכות השאיבה המרכזית כאשר שלד הבניין כבר קיים.
זוהי ללא ספק החלטה מוטעית ומאוחרת, שנובעת לרוב מחוסר ניסיון.
כאשר הבניין הוא חד מפלסי, הבעיה העיקרית שיכולה להיווצר מהתקשרות מאוחרת עם ספק שרות מערכות
שאיבה מרכזית היא שאחת מנקודות השאיבה ממוקמת על קיר בטון (ממ"ד לדוגמה).
אזי לצורך התקנת נקודה
ספציפית זו תידרש חציבה בקיר הבטון. תכנון מראש במקרה זה היה חוסך עבודה מיותרת, פגיעה ביציקת
הבטון או תכנון מיקום חלופי ובזבוז כספים.
במקרה אחר, כאשר הבית בנוי במפלסים, יש לתכנן ולתאם מראש עם המתקין אשר יניח שרוולים מוליכים בין קומות הבניין טרם יציקת התקרה בין הקומות, ובמקומות שתוכננו לכך מבעוד מועד, או לחילופין
יבדוק אפשרות הנחת חלק מהצנרת באלמנטים היצוקים מבטון.
לכן שלב התכנון הוא השלב שבו מומלץ להתקשר עם ספקי שרות מערכות שאיבת אבק.
כאמור, התקנת מערכות מסוג זה מתבצעת בשני שלבים עיקריים: האחד, הנחת הצנרת ההיקפית וחיבורה. את
הצנרת מתקינים בשלבי הסיום של עבודות הגמר – כאשר כל ההכנות הנדרשות לכך בוצעו מבעוד מועד
(שרוולים מובילים)- לפני שלב הריצוף ובסמוך לתחילת פיזור המצע המשמש כתשתית לריצוף, וזאת בכדי
לצמצם את זמן חשיפתה לפגיעות אפשריות על ידי בעלי מקצוע שונים הפועלים באתר.
השלב השני והסופי, הוא השלב שבו מתקינים את המנוע ואת אביזרי החיפוי לפתחי היניקה. שלב זה
מתבצע בדרך כלל עם כניסת הדיירים לבית או בסמוך לכך.
שואב אבק – עוצמה
עוצמת השאיבה של שואבי האבק נמדדת ביחידות של WSP (Watt Suction Power), כאשר ככל שנתון ה- WSP גבוה יותר, כך גם עוצמת היניקה היא גדולה יותר. בשוק ישנם שואבי אבק עם עוצמות שאיבה הנעות בין 280 WSP ל-500WSP , כאשר שואב עם עוצמת יניקה של 380 WSP או יותר מתאים לניקוי שטיחים מאובקים מאוד.
בהקשר זה, חשוב לציין כי נתון הספק המנוע, המצוין ביחידות W, איננו חשוב ביחס לעוצמת השאיבה. מרבית השואבים מצוידים היום גם במנגנון לוויסות עוצמת השאיבה. מטרתו של מנגנון זה היא להתאים את העוצמה של השאיבה לסוג הניקיון הנדרש.
לדוגמה, כדי לנקות וילונות ומרבדים עדינים, העלולים להיפגע מעוצמת שאיבה גבוהה מאוד, חשוב להוריד את עוצמת השאיבה, בעוד שכדי לנקות שטיחים ומרצפות, מומלץ לבחור בעוצמת שאיבה מקסימאלית.
שואבי אבק – שיטות שאיבה
שואבי האבק עובדים בשתי שיטות שאיבה:
- שאיבה ישירה – בשיטת שאיבה זו יונק שואב האבק את הלכלוך יחד עם האוויר ופולט את האוויר באמצעות פילטר מיוחד או כמה פילטרים. כמו כן, מצוידים שואבים אלה במיכל איסוף מיוחד או בשקית איסוף רב פעמית. בשיטת השאיבה הישירה, יש להקפיד על ניקוי תכוף של הפילטרים כדי למנוע סתימה שלהם. שכן, הם נסתמים בקלות רבה יותר, ודורשים ניקוי לעתים תכופות יותר.
- שאיבה צנטריפוגלית או צקלונית – שאיבה מסוג זה יוצרת מנגנון הדומה לסופת הוריקן בתוך גוף השואב. הלכלוך נשאב בעוצמת שאיבה גבוהה ביותר ומועבר למיכל איסוף עגול. בשואבי אבק אלה מכלי האיסוף אינם נסתמים, שכן הלכלוך נזרק אל דפנות המיכל בעוצמה רבה, וחלק גדול ממנו איננו מגיע כלל אל הפילטרים.
שואבי אבק – מיכל או שקית
בחלק משואבי האבק נאסף הלכלוך לתוך שקית בד או שקית חד-פעמית, ובחלק מהם ישנו מיכל איסוף פנימי. אפשרויות האיסוף השונות משפיעות הן על העלות השוטפת של הניקיון והן על נוחות השימוש.
שקית חד-פעמית היא נקייה ונוחה ביותר, אך יש צורך בקנייה שוטפת של שקיות. לעומת השקיות החד-פעמיות, הרקת המיכל או שקית הבד, היא פחות נעימה ופחות נוחה, בשל הלכלוך והאבק, אך הרקת המיכל היא פשוטה יותר ביחס להרקת השקית.
כמו כן, האבק הנשאב נספג בשקית הבד, וכדי לא לפגוע ביעילות שלו, חשוב לשטוף אותה היטב ולנקות את כל האבק. בשואבים בהם השאיבה ישירה, אין שקית או מכיל המסננים חלק מהלכלוך, ולכן יש צורך בניקוי או בהחלפה של המסננים בתדירות יחסית גבוהה.
בהקשר זה, ישנם שואבים עם מסננים חד-פעמיים וישנם שואבים עם מסננים לשימוש חוזר, אך גם את אלה יש צורך להחליף מפעם לפעם.
שואבי אבק – קיבולת
הקיבולת של שואבי האבק קשורה לכמות הלכלוך אותה הם מסוגלים להכיל, והיא נמדדת בליטרים. הקיבולת של שואבי אבק ממוצעים נעה בין שלושה לארבעה ליטרים, כאשר שואב רטוב-יבש הוא בעל קיבולת גדולה יותר הנעה בין 15 ל-20 ליטרים.
ככל שהשימוש בשואב האבק הוא אינטנסיבי יותר וכמות הלכלוך היא גדולה יותר, כך גם כדאי לרכוש שואב אבק עם קיבולת גדולה יותר.
בהקשר זה, חשוב לדעת כי הקיבולת של שואבי אבק עם מיכל היא לרוב קטנה יותר ביחס לקיבולת של שואבי אבק עם שקית, וכן, הקיבולת של שואבי אבק עומדים קטנה ביחס לקיבולת של שואבים רגילים.
שואב אבק – תכונות אחרות
רעש
הרעש הוא אחד מהחסרונות הגדולים ביותר של שואבי האבק. לכן, מומלץ ביותר לרכוש שואב כמה שפחות רועש. בהקשר זה, חשוב לא לבחור בשואב אבק עם עוצמת רעש העולה על 85 דציבלים.
ניתן גם לרכוש שואבי אבק עם עוצמת רעש של כ-75 דציבלים, הנחשבת לעוצמת רעש חלשה. עם זאת, מספר הדגמים עם עוצמת רעש זו הוא קטן יחסית. כמו כן, חשוב לבחון באופן מעשי את עוצמת הרעש בעת רכישת שואב האבק, באזור יחסית שקט של החנות.
חובט
החובט הוא מעין מברשת מסתובבת לאיסוף לכלוך שהצטבר במעמקי השטיח והיא מותקנת ליד פתח השאיבה. באמצעות החובט ניתן לשאוב ביעילות גדולה לכלוך שהצטבר בתוך סיבי השטיח ובייחוד את שערות הפרווה של בעלי חיים.
סינון
איכות הסינון של שואב האבק משפיעה על איכות האוויר הנפלט ממנו חזרה אל חלל החדר. בכל אחד משואבי האבק מותקן מסנן אחד לפחות שמטרתו לסנן את האוויר החוזר. ככל שדרגת הסינון היא גבוהה יותר, כך גם תהליך הסינון הוא טוב יותר, וכמות האבק הנפלט חזרה לחדר היא נמוכה יותר. לצד מסנן האוויר היוצא, ישנו גם מסנן המונע חדירת אבק למנוע, כאשר ישנם גם שואבים בהם מותקן מסנן פחם, המשמש לנטרול ריחות לא נעימים. מסננים עם תקן בינלאומי מסוג "S-CLASS" או "HEPA" הם הטובים ביותר.
משקל וגודל
גודלו ומשקלו של השואב הם תכונות חשובות ביותר, המשפיעות על השימוש בו. למשקלו של השואב ולגודלו ישנה חשיבות רבה בייחוד כאשר צריך לנקות מדרגות, מפלסים שונים ולהעבירו ממקום למקום. מסיבה זו, מומלץ לקנות שואב אבק קומפקטי עם ידית אחיזה נוחה שגם יהיה נוח לאחסון.
צינור
חשוב לבחור בשואב אבק עם צינור גמיש ובאורך הרצוי. שכן, ישנם גם צינורות זולים ופשוטים מאוד שכיפוף שלהם עלול לגרום לעיוות קבוע ולסתימת מעבר האוויר והלכלוך.
צינור טלסקופי מתכוונן
ברבים מהשואבים ישנו היום צינור טלסקופי מתכוונן באמצעותו ניתן להתאים את השואב לגובה שלכם, למקומות ניקוי בעייתיים או מרוחקים וגם לאחסן אותו בצורה יעילה יותר. אורכו של הצינור משתנה בין שואב לשואב, כאשר לחלקם מצורף גם צינור מאריך ולעיתים ניתן לרכוש אותו בנפרד.
חיווי שואב
ברבים משואבי האבק ישנו היום חיווי שואב שמטרתו להתריע על כך שהשואב התמלא. נורית התרעה, חלון קטן ומיכל איסוף שקוף הם כמה מהשיטות לעקוב אחר כמות הלכלוך שנאספה בשואב.
כבל חשמלי
לאורכו של הכבל החשמלי בשואב האבק ישנה חשיבות רבה. שכן, כבל חשמלי ארוך מספיק מאפשר לעבוד עם השואב ברציפות, ללא הפסקה ולא צורך להחליף לשקעים קרובים יותר. כמו כן, במרבית שואבי האבק ישנו כבל חשמלי נגלל, הנשאב חזרה לתוך השואב לאחר לחיצה על כפתור.
שואב אבק – אחריות
האחריות על שואבי אבק ניתנת לתקופה הנעה בין שנה לשלוש שנים. ככל שהשימוש בשואב עתיד להיות אינטנסיבי יותר, מומלץ לבחור בשואב אבק עם אחריות לתקופת ממושכת יותר. בנוסף לכך, מומלץ לברר לגבי אפשרויות האספקה של חלפים או חלקים מתכלים כדוגמת: שקיות איסוף ומסננים.
מאמר על סיכון האבק הביתי
האבק הביתי כגורם סיכון למחלות
אבק-הבית הוא הגורם העיקרי למחלות נשימה ותגובות אלרגיות כמו אסתמה ונזלת. תופעות אלו שכיחות בחשיפה לאבק בחללים סגורים יחסית כמו בתי מגורים ומקומות עבודה שונים.
התופעות לא מוגבלות רק למערכת הנשימה: מגע האבק עם העיניים יכול לגרות את העיניים להפרשה ומגע עם העור יכול לעורר גרד ובאנשים רגישים ייתכן והוא גם מחמיר דרמטיטיס אטופית (אקזמה).
מה מכיל אבק-הבית? מחקרים רפואיים מוכיחים שהגורם העיקרי לאלרגיה לאבק הם חלבונים מסוימים הנמצאים בתוך הפרשות (גללים) של חרקים מיקרוסקופים בשם: קרדיות (באנגלית=Mites).
קרדית האבק או הבית, הינה יצור מיקרוסקופי הניזון מפסולת תאי עור של בני אדם וחיות הבית.
כיצור מיקרוסקופי שלא נראה לעין ונמצא אפילו בבית הנקי ביותר, קרדית הבית שוכן בתוך מזרנים, כריות, שמיכות, שטיחים ורהיטים מרופדים.
הם משגשגים בתנאי חום, לחות ורטיבות וחיים על תאי העור שאנו וחיות הבית משירים מידי יום. אפילו במזרנים, כריות, פוך ושטיחים חדשים המתיימרים להיות נטולי אלרגניים, נוצרים במהירות תנאים לגידול הקרדית.
עד לכ-30% מהאוכלוסייה יש תסמיני אלרגיות עם רוב ברור של תסמינים המגורים על ידי קרדית האבק והפרשותיה.
בנוסף, מחקרים ובדיקות עור הצביעו שעד 80% מהאסטמטיים הגיבו ישירות לקרדית הבית. הקרדיות חיות בכל מקום בו חיים בני אדם, על הבגדים, על המצעים בחדרי השינה ועל השטיחים והרהיטים.
במטר מרובע של שטיח ישן ניתן למצוא לפעמים עד 100,000 קרדיות! הקרדיות אינן מזיקות במישרין לגוף האדם, הן חיות עם בני האדם באיזון טבעי.
הקרדיות הן זעירות (גודלן כ-1/3 מילימטר) וקשהלגלותן בבדיקה פשוטה, לכן צריך להיעזר במיקרוסקופ או בבדיקות מעבדה מיוחדות כדילמדוד את כמות החומרים האלרגנים שהן מפרישות.
הן מתקיימות מקשקשים הנושרים מהעורומתרבות בתנאים של חום ולחות גבוהים (טמפרטורה מעל 25 מעלות ולחות גבוהה מעודדים אתצמיחתן).
ניתן למצוא קרדיות בעיקר בבתים סגורים ומחוממים, בתוך שטיחים מקיר-לקיר, מזרונים, כריות וספות מרופדות בבד. גם משרדים בהם מותקנים שטיחים מקיר-לקיר עלוליםלהוות מאגר לאלרגנים של קרדיות האבק. לחות וחום גבוה מעודדים את התפתחות הקרדיותבבתים, בעיקר באזור מישור החוף.
בתנאים כאלה, קיימים לדוגמא בשטיחים, משך החיים שלהקרדית יגיע עד לארבעה חודשים וקצב ההתרבות יגבר עד ל-20 ביצים ביום.
מקומות הצטברות האבק בבית כוללים: חדרי תליה, תמונות, קישוטים, וילונות, שטיחים, ספרים, שולחנות, תריסים ומקומות גבוהים כחלק העליון של ארונות כדי להפחית את כמות האלרגנים הנשאפים מהפרשת הקרדיות יש להפחית את מספרן ע"י שינוי בתנאי הסביבה, כיסוי הכריות והמזרנים בבד מיוחד, או חומרי הדברה מתאימים.
ד"ר ישראל עמירב
מומחה למחלות נשימה ילדים
בי"ח רבקה זיו
[…] המלא לחצו על הקישור – מדריך לקניית שואב אבק – ניתן למצוא מבחר מדריכים לקנייה ברשת והמלצות על […]