גינת צמחי תבלין – מדריך מפורט
תארו לכם עולם בו הכל נגיש, קרוב אליכם, עולם שבו על ידי הושטת יד ניתן לקחת את מה שצריך, עולם שבו לא צריך לשלם יותר מידי, אבל יש לך מהכל.
עולם כזה אולי לא קיים, אבל תוכלו ליצור לכם פיסה מעולם שכזה אם רק תקימו לכם גינה של צמחי תבלין.
הכול יהיה נגיש, תוכלו לקטוף רק את הכמות הנדרשת לכם ואף פעם לא יהיה חסר לכם אף תבלין.
הקמת גינה לצמחי תבלין איננה מסובכת כלל וכלל. למען האמת, גם לא צריך שטח בגינה. כמובן שאם יש באפשרותכם, מה טוב, אך אם אין, גם כמה אדניות במיקום טוב יעשו היטב את העבודה.
כדאי בכל מקרה למקם את הגינה, בין אם היא גינה או באדניות, ליד המטבח כדי שהתבלינים יהיו נגישים.
בנוסף, הריח שיכנס אליכם הביתה מגינה שכזאת הוא יקר לאין שיעור ואין לו תחליף. זה לא ריח רגיל – הארומה של עשבי התיבול ריחנית וממכרת.
צמחי תבלין
אחד הדברים שיש לשים אליהם לב הוא האם עשבי תיבול זקוקים לשמש מלאה או לצל.
אם אתם בוחרים לשתול את הצמחים שמעדיפים צל לצד אלו שמעדיפים שמש, בחרו במקום עם חשיפה טובה לשמש ושתלו את הצמחים אוהבי הצל במיקום שבו יהיו מוצלים יחסית על ידי הצמחים אוהבי השמש.
מעבר לכך, שתלו כמה שיותר צמחי תבלין – הם פשוט ישדרגו את הטעמים במטבח שלכם.
אז איזה צמחי תבלין כדאי לשתול?
להלן חלק מהצמחים הנפלאים שקיימים ושכדאי לשלב אצלכם בגינה:
ארוגולה או רוקט
צמח בעל עלים עם קצה מחודד. לעלים טעם הדומה לחרדל. משתמשים בעלים לתיבול של מאכלים וסלטים. הצמח זקוק לשמש ישירה.
אורגנו או אזובית פשוטה
שיח בעל עלים המיועד לתיבול של מאכלים שונים. הצמח זקוק לצל חלקי.
גרגיר הנחלים
צמח בעל גבעולים ארוכים וחלולים. לעלים שלו טעם הדומה לצנון. ניתן לאכול את הזרעים או את העלים. השימוש נפוץ כתיבול או כירק בסלט, מרק, או למילוי של מאפים שונים. הצמח צומח בסביבה עשירה במים.
אזוב
לעלי האזוב שימושים שונים והשימוש המוכר ביותר שלהם הוא בתערובת התבלינים הקרויה זעתר (זעתר הוא לא צמח אלא תערובת של תבלינים שבהם האזוב הוא המרכיב העיקרי.) בעלים הטריים אפשר להשתמש לתיבול של שמן זית, חומוס, סלטים וכדומה. את העלים המיובשים שלו ניתן לטחון ולפזר על מאפים כגון בייגלה ירושלמי, גבינה לבנה, לבנה ועוד. אפשר גם לשדרג באמצעות האזוב רטבים, מרקים ועוד: נסו אותו ברוטב עגבניות וחייכם ישתנו לעד.
טרגון או לענה
העלים ארוכים וצרים, נהוג להשתמש בהם לתיבול סלטים, תבשילים וירקות כבושים. הצמח זקוק לשמש מלאה.
טימין או קורנית
לטימין עלים קטנים ומעוגלים ומתאימים לתיבול של מאכלים שונים כמו בשר ומרק. הצמח זקוק לשמש מלאה (קיימת גם גרסה לימונית).
כוסברה
צמח בעל עלים ירוקים מבריקים. העלים שלו דומים בטעמם לטעם הפטרוזיליה ומשמשים למאכלי עמים שונים כמו אסייתיים, הודים ומקסיקניים ובמאכלי צפון אפריקה. לצמח זרעים בעל טעם פיקנטי. בזרעים משתמשים רק כשהם יבשים לגמרי.
מרווה
אחד מצמחי התבלין העתיקים ביותר במדינת ישראל. קיימים מספר רב של סוגים למרווה. חלקם משמשים לתיבול מאכלים וחלקם לחליטות התה השונות. חלק נוסף מסוגי המרוות משמש לנוי ולא לאכילה.
מיורן
לעלי הצמח טעם מתוק – מריר. העלים שעירים וצורתם אליפסית הדומה מעט לביצה. השימוש בעלים נועד לתיבול מאכלים ותבשילים מהמטבח האיטלקי והים תיכוני. הצמח זקוק לשמש מלאה אבל יוכל לשרוד גם באזור מוצלל חלקית.
נענע
בעבר הנענע נועדה לשימוש לחליטות תה בלבד. בשנים האחרונות נהוג לשלבה בסלטים שונים, מנות בשר, מאפים ואף קינוחים כדוגמת הסורבה. לנענע סוגים שונים. הנענע גדלה בסביבה עשירה במים ושורשיה מצמיחים עלים בכל עונה מחדש.
סלרי או כרפס
טעמו של הסלרי עלול להיות מריר אם הוא נאכל בסוף העולה. כל חלקיו מיועדים לאכילה, החל מהזרעים ועד לעלים. עליו נועדו לסלטים, תבשילים ואף להכנת מיץ. הצמח זקוק לשמש מלאה.
עירית
עלי העירית דקיקים וארוכים. לעלים טעם עדין של שום ובצל. נהוג לתבל עם העלים מטבלים שונים, סלטים ואף מאפים. העירית זקוקה לשמש מלאה.
עלי דפנה
העלים מסמלים עד היום אות לניצחון ותהילה. נהוג להשתמש בעלים לתיבול תבשילים רבים ושונים אך ורק כשהם מיובשים. הם נותנים לתבשיל ארומה וטעם נפלא. הסברה טוענת כי עלי דפנה מרחיקים נמלים מן המטבח והארונות. הצמח זקוק לצל חלקי.
עשב לימון
העלים משוננים ומחודדים בקצוות. לעלים טעם עדין של לימון. נועד לחליטות תה שונות ולתיבול מאכלים. המטבח האסייתי עושה שימוש רב בצמח זה. הצמח זקוק לשמש מלאה.
פטרוזיליה
לעלי הפטרוזיליה טעם חזק ולעיתים מריר. נפוץ בעיקר במטבחים הים תיכוניים ונהוג לתבל איתו את רוב סוגי הסלט, להוסיף למנות עיקריות, לתוספות שונות. מיועד לאכילה בבישול או בצורתו הטריה והרעננה. הצמח זקוק לאור, אך לא לשמש ישירה.
ריחן או בזיליקום
בעל עלים ירוקים ומבריקים. העלים נועדו לאכילה בין אם הם טריים או משולבים במאפים שונים. הצמח נפוץ בעיקר במטבח האיטלקי ומשתלב מצוין ברוטבי עגבניות, פיצות וכדומה.
רוזמרין
צמח בעל עלים קצרים ומחודדים. טעמו מעט שתלטן לכן לא מומלץ לשלב כמויות גדולות ממנו בבישול. הוא מתאים למאכלי עם רבים ובעיקר לתפוחי אדמה, בטטות ובשר.
שמיר
הצמח בעל עלים עדינים ודקים, נהוג לתבל איתו בעיקר ירקות כבושים וחמוצים. מתאים לתיבול תבשילים, מאפים וסלטים שונים.
לסיכום, קיימים צמחי תבלין רבים, בעלי טעמים שונים וארומה נעימה ומופלאה.
כל שאתם צריכים זה לצייד את גינת הירק שלכם בצמחים אותם אתם אוהבים ותיווכחו לדעת כי שדרוג הטעמים במטבח הוא קל פשוט וממש בהישג יד.
קישורים