מדריך לקניית מחשב נייד
היום קיים היצע גדול ביותר בתחום המחשבים הניידים, והשאלה באיזה מחשב נייד לבחור היא לעתים לא פשוטה, בשל סיבות שונות: התאמה לצרכים אישיים, חוסר ידע בנושאי המפרט הטכני וגם סיבות אחרות. בדיוק לשם כך, כתבנו עבורכם מדריך קנייה קצר, אותו מומלץ מאוד לקרוא לפני שבוחרים וקונים את המחשב הנייד המתאים ביותר
בעבר השתמשו מרבית האנשים במחשב שולחני גדול ומסורבל, ורק מעטים, ובייחוד אנשי עסקים, הרשו לעצמם להסתובב עם מחשב נייד. מחירם של מחשבים ניידים היה יחסית יקר והם נחשבו בעיקר לסמל סטטוס. עם השנים ירדו מאוד מחירי המחשבים השונים, כולל מחשבים ניידים, מספר הדגמים שיצאו לשוק הלך וגדל ואתו גם כמות הרוכשים. היום הפכו המחשבים הניידים לפופולריים ביותר בקרב אוכלוסיות שונות, החל מבני נוער, דרך סטודנטים וכלה באנשי עסקים.
מחשב נייד – דגמים נפוצים
היום ישנם סוגים שונים של מחשבים ניידים, כאשר השאלה הראשונה החשובה ביותר לפני שרוכשים מחשב נייד היא, שאלת הצרכים האישיים. בשוק קיימים כמה דגמי מחשבים ניידים נפוצים שבהתאם להם נקבע גם המחיר:
מחשב נייד רגיל (Mainstream)
מחשב המיינסטרים הוא הנפוץ ביותר, הוא מתאים למרבית האנשים, מחירו איננו יקר והביצועים שלו בהחלט מרשימים. מחשב נייד רגיל משמש לרוב כתוספת למחשב השולחני הקיים כבר בבית, וניתן להשיגו בגדלי צג משתנים, החל מ-13 אינטש וכלה ב-15 אינטש. טווח המחירים של מחשבים ניידים מהסוג הרגיל הוא גדול ביותר, והוא מושפע מהחברה ומהמפרט הקיים, ונע בין 2,500 ש"ח ל-6,500 ש"ח.
מחשב נייד מיני (Netbook)
מחשב נייד מיני הוא קומפקטי ביותר וקטנטן, ומסיבה זו, הוא הפך לפופולארי ביותר בשנים האחרונות. גודל הצג של מחשב מיני נע לרוב בין 8 אינטש ל-11 אינטש, ומשקלו נמוך ביותר ונע בין 900 גרם ל-1.5 קילוגרם. עם זאת, מחשבים מסוג זה הם בעלי מפרט טכני חלש יחסית, ומאפשרים מגוון מצומצם של פעולות, כדוגמת: כתיבה, גלישה באינטרנט ובדיקת מיילים. מסיבה זו, הם מתאימים בעיקר לתלמידים, לסטודנטים, לעיתונאים ולכל מי שמסוגל להשתמש בצג קטן ולאמץ את העיניים. כונן האחסון של מחשב נייד מיני מוגבל בנפחו, והוא לרוב איננו כולל כונן DVD. מחירם של מחשבים ניידים מסוג Netbook נע בממוצע בין 1,500 ש"ח ל-4,000 ש"ח.
מחשב לוח (Tablet PC)
מחשב נייד זה הוא מחשב שניתן לקפלו ולסובבו כ-180 מעלות, כך שיהפוך למחשב שטוח עם צג מגע. ניידים אלה הם לרוב קלי משקל, קומפקטיים מאוד וחלקם אף מלווים במקלדת נפרדת. עם זאת, מחשבים אלה אינם נפוצים ביותר בשל מספר סיבות. התמיכה בעברית למערכות ההפעלה של מחשבי הלוח היא מוגבלת ולעיתים אף איננה כוללת יישומים חשובים, כדוגמת זיהוי כתב יד .בנוסף לכך, מחירם של מחשבי הלוח הוא לרוב גבוה ונע בין 4,500 ש"ח ל-17,000 ש"ח.
מחשב מחברת דק (Thin & Lite Notebook)
מחשב נייד זה, בנוסף למראה המרשים ולביצועים, הוא קומפקטי במיוחד. מחשב נייד דק ניתן להשיג בגדלים שונים, החל מצג של 11 אינטש ועד 14 אינטש. בנוסף לכך, המחשב הוא דקיק ומשקלו נע בין 1.5 קילוגרם ל-2.5 קילוגרם. מחשב מחברת דק הוא מומלץ ביותר עבור אנשי מכירות, אנשי עסקים ולמרבים בנסיעה לחו"ל, הזקוקים למחשב נייד עם ביצועים טובים. עם זאת, חשוב לזכור, כי עובי המחשב מקטין את קיבולת הסוללה. מחירם של המחשבים הניידים הדקים הוא יקר יחסית ונע בין 5,000 ש"ח ל-15,000 ש"ח.
מחשב נייד במקום מחשב נייח (Desktop Replacement)
מחשב נייד בעל ביצועים טובים ומפרט מרשים, יכול לשמש גם כתחליף למחשב הביתי המסורבל. מחשב נייד מסוג זה הוא בעל מקלדת מלאה עם מקשים גדולים באופן יחסי, חיבורים רבים, וצג גדול של בין 15 אינטש ל-18 אינטש. מחשבים אלה הם בעלי משקל כבד יחסית, הנע בין 3.5 קילוגרם ל-6 קילוגרם, אך הם מיועדים בעיקר לשולחן הביתי ולא לשיטוט בדרכים. ישנם גם מחשבים ניידים עם תחנת עגינה נוחה, באמצעותה מתחבר המחשב לאביזרים השונים בקלות. עבור גיימרים ישנה גם גרסת מחשב נייד מאובזרת ועם מרכיבי חומרה רבים: צג מחשב גדול וחד, כרטיס מסך איכותי וזיכרון רחב במיוחד. מחירם של ניידים אלה נע בין 3,000 ש"ח ל-15,000 ש"ח.
מחשב נייד – המפרט הטכני המומלץ
מערכת הפעלה – את מערכת ההפעלה במחשב הנייד לא ניתן לבחור, והיא מצורפת אוטומטית בחבילה אחת עם הנייד. במרבית המחשבים הניידים מותקנת היום מערכת ההפעלה Vista. במחשבים ניידים מדגם מיני מותקנת לרוב מערכת XP.
חומרה – ממש בדומה למחשב הביתי, גם במחשב הנייד ישנם מספר מרכיבים הכרחיים המשפיעים על ביצועיו – מעבד, זיכרון, ונפח אחסון. ככל שנתונים אלה מעודכנים יותר, כך גם משתפרים ביצועיו של המחשב, ובהתאם לכך עולה גם מחירו. בנושא זה, חשוב לזכור, כי יכולות השדרוג של מחשבים ניידים הן יחסית מוגבלות. לכן, לפני הרכישה יש לוודא כי קיימת אפשרות לשדרוג עתידי.
המעבד
המעבד הוא "הלב" של המחשב, ובמחשבים ניידים, שלא כמו במחשבים ביתיים, הוא משפיע לא רק על טיב הביצועים אלא גם על זמן השימוש בסוללה, על משקלו של המחשב ועל דרגת ההתחממות שלו. מהירותו של המעבד נמדדת בערכים של ג'יגה-הרץ (GHz). ככל שערכי GHz גבוהים יותר, כך גם המעבד מהיר וטוב יותר. מהירות המעבדים המקובלת היום במחשבים ניידים נעה בין 1.2 GHz במעבדים צנועים וחסכוניים ל-2.6 GHz במעבדים חזקים. מעבדים מבית היוצר של אינטל הם השולטים היום בשוק, כאשר חברת AMD היא מתחרה צמודה. בשוק קיימות שתי תצורות עיקריות של מעבדים:
מעבד עם ליבה אחת – מעבד זה מספק ביצועים ממוצעים בלבד, אך מחירו זול ביחס למעבד כפול ליבה, והוא גם יעיל יותר מבחינת החיסכון באנרגיה. חברת אינטל מציעה בתחום המעבדים עם ליבה אחת את סדרת "Celeron M" ו-"Pentium M", או "Atom" למחשב נייד מיני. חברת AMD מציעה מעבדים מסוג "Sampron M" או "Turion 64".
מעבד עם ליבה כפולה – מטבע הדברים, למחשב נייד עם ליבה כפולה ישנם ביצועים טובים הרבה יותר. מחשב עם ליבה כפולה מתאים לשימושים מורכבים, כדוגמת: גראפיקה, משחקים וקבצי וידאו כבדים. בתחום המעבדים כפולי הליבה מציעה חברת אינטל את סדרת "Core Duo", כולל המעבד המשופר החדש והמעבד החסכוני בחשמל, שביצועיו מעט חלשים יותר. חברת AMD מציעה בתחום את המעבד "Turion 64×2". מבחינת המחיר, המעבדים של חברת אינטל הם לרוב יקרים יותר אך לא בהכרח טובים יותר.
זיכרון
הזיכרון נמדד ביחידות ג'יגה בייט (Giga Byte). כמו במעבד, כך גם בזיכרון, ככל שה-GB גבוה יותר, כך ביצועי המחשב טובים יותר. ניתן היום למצוא מחשבים ניידים עם 1GB וגם מחשבים ניידים עם 4GB. הזיכרונות הנפוצים ביותר היום הם מסוג DDR2 ו-DDR3, כאשר ל- DDR3 ישנם ביצועים טובים יותר.
הכונן הקשיח
במציאות טכנולוגית עמוסת קבצי מולטימדיה ויישומים כבדים אחרים, מומלץ ביותר לרכוש מחשב נייד עם כונן קשיח בנפח של לפחות 250GB . עם זאת, נפח המחשבים המוצעים למכירה בשוק רק גדל והולך. היום ניתן למצוא בשוק מחשבים ניידים עם נפח אחסון גדול ביותר של 500 GB. נפח כונן זה חוסך פעמים רבות את הצורך בכונן לאחסון חיצוני. מהירות הכונן היא פרמטר נוסף המשפיע על ביצועי המחשב, כאשר ישנם כוננים עם מהירות של RPM 5,400 (כלומר, סיבובים לדקה) ואפילו דגמים עם מהירות של RPM 7,400. הכוננים המהירים צורכים יותר אנרגיה אך הם עדיפים. בחלק ממחשבי ה-Netbook ישנו כונן פלאש קטנטן ולא כונן קשיח רגיל. כונן זה הוא אמנם קל מאוד ואיננו מכיל חלקים מכאניים, אך נפח האחסון שלו הוא קטן ביותר.
צג המחשב
בנושא צג המחשב יש לשים לב לשני פרמטרים – גודל הצג והרזולוציה. תמיד מומלץ לבחור בגודל צג שאיננו מעמיס על העיניים. מסיבה זו, צג שגודלו 15 אינטש הוא עדיף על פני צג שגודלו 11 אינטש, בייחוד אם עובדים עם המחשב הנייד הרבה. הרזולוציה נמדדת בפיקסלים, וככל שהיא גבוהה יותר, כך גם איכות התמונה על הצג היא גבוהה יותר. לרבים מהמחשבים הניידים ישנם היום צגים מבריקים (Glossy) עם ציפוי קריסטלי, המשפרים מאוד את התצוגה. עם זאת, לצג המבריק ישנו גם חיסרון. שימוש במחשב במקומות מוארים מדיי גורם להחזר אור ולהשתקפויות ההופכות את הצג לכמעט בלתי נראה, ואם אתם מרבים לעבוד בחוץ, עליכם לקחת זאת בחשבון. ישנם גם צגי מחשב שאינם מבריקים, בגימור מט, אך איכות הצפייה בהם היא נמוכה יותר. מחשב נייד המצויד בכרטיס מסך איכותי מתאים למי שזקוק לביצועים גרפיים מרשימים. במקרה זה, מומלץ לרכוש כרטיס Radeon של חברת ATI או GeForce של חברת nVidia שהם בעלי זיכרון נפרד עם נפח גדול.
כוננים אופטיים
מרבית המחשבים הניידים מצוידים היום בכונן אופטי (DVD) שהוא מומלץ ביותר. עם זאת, ניידים מדגמי ה-Netbook או ניידים דקיקים אינם מצוידים בכונן זה במרבית המקרים. במקרים אלה, לרוב יש צורך ברכישת כונן חיצוני נפרד שמחירו איננו זול.
תקשורת
לכל המחשבים הניידים ישנו היום כרטיס רשת מובנה. למחשבים ניידים רבים ישנה גם קישוריות אלחוטית ומקלט Bluetooth מובנה, באמצעותו ניתן להתחבר אלחוטית למכשירים תומכים שונים, כדוגמת: מקלדת, אוזניות או עכבר. לכל המחשבים הניידים ישנו גם מקלט אלחוטי Wi-Fi באמצעותו ניתן להתחבר לאינטרנט. בחלק מהמחשבים, בנוסף להתקנים המוגבלים והותיקים היחסית – A, B ו-G המשודרג, ישנו היום גם התקן N , בעל כיסוי אלחוטי טוב הרבה יותר. ישנם גם מחשבים ניידים, המוצעים למכירה בעיקר על ידי חברות הטלפון הסלולארי, הכוללים תקשורת סלולארית מובנית, בטכנולוגית דור 3 (UMTS) או בטכנולוגית דור 3.5(HSPA). מחשבים אלה הם פיתרון טוב למי שזקוק לגישה אלחוטית לרשת בכל מקום וללא תלות ברשת Wi-Fi או בחיבור למודם סלולארי חיצוני ב-USB.
חיבורים ויציאות
חיבורים ויציאות במחשב הנייד מאפשרים למשתמש להתחבר ביעילות ובקלות לאביזרים שונים, והם חשובים ביותר. מומלץ מאוד שבמחשב הנייד יהיו לפחות שלוש כניסות USB2.0 ועדיף תמיד שהיו ארבע כניסות. במחשב הנייד ישנן גם כניסות ה- FireWire המיועדות לחיבור של התקנים ניידים מהירים, כדוגמת מצלמת וידאו. בנוסף לכך, בכל נייד קיימת גם כניסה למיקרופון ולאוזניות (Audio) וחיבור אנלוגי לצג חיצוני (VGA). ישנם גם מחשבים ניידים עם חיבור אנלוגי מסוג S-Video שהוא איכותי יותר. בחריץ ה-PCMCIA, המיועד לחיבור להתקנים שונים, לא מרבים להשתמש והוא איננו הכרחי. לחובבי סרטים מומלץ לרכוש מחשב נייד עם יציאות HDMI לחיבור למסך או לטלוויזיה בשידור בהפרדה גבוהה, אך במרבית הניידים עדיין לא קיימות יציאות כאלה.
נוחות השימוש
אחד הנושאים החשובים בבחירת מחשב נייד הוא נוחות השימוש. בדקו את המקשים: עד כמה המקשים נוחים לשימוש והאם גודלם מתאים לרוחב האצבעות. בדקו את משטח הסימון של הנייד, בייחוד אם אתם עתידים לעבוד איתו ללא עכבר חיצוני. בדקו גם את החומר ממנו עשוי המחשב. שכן, מחשב שעשוי מחומרים משובחים יותר עתיד להאריך חיים. נושא חשוב נוסף במרבית דגמי המחשבים הניידים, הוא נושא פליטת החום. קרבו את המחשב אליכם, הפעילו יישום "כבד", ובדקו האם המחשב מתחמם במהירות.
זמן הסוללה
זמן הסוללה במחשבים ניידים משתנה בהתאם ליישומים השונים המופעלים ואיננו בהכרח זהה להצהרות היצרן בנושא. לדוגמה, הפעלת תקשורת אלחוטית גורמת להתרוקנות מהירה של הסוללה. עם זאת, סוללה המורכבת מיותר תאים, מאפשרת זמן עבודה ממושך יותר. בשוק ישנן סוללות עם ארבעה עד שישה תאים ואפילו שמונה תאים. אם אתם נוהגים לבלות הרבה בדרכים, כדאי שתשקלו לרכוש סוללה עם קיבולת טובה יותר בנפרד מהמחשב הנייד.
מולטימדיה
ישנם היום מחשבים ניידים המצוידים במקשי קיצור דרך, המיועדים להפעלת יישומי מולטימדיה שונים, כדוגמת: וידאו, נגני מוזיקה ועוצמת קול, המתאימים במיוחד לצרכני המולטימדיה. ישנם גם מחשבים ניידים המצוידים בשלט רחוק, באמצעותו ניתן לצפות בסרטים גם מרחוק. ברבים מהניידים ישנה מצלמת אינטרנט מובנית, עליה אפשר לוותר אם לא מתכננים לנהל שיחות וידאו. הרמקולים במחשבים ניידים הם מובנים, ומסיבה זו הם לרוב קטנים והצלילים אותם הם מפיקים לא תמיד איכותיים. במקרה ואתם זקוקים לאיכות שמע, חפשו מחשב נייד המצויד ברמקולים מובנים איכותיים יותר. ברבים מהניידים ישנו גם חריץ כרטיסים מובנה המיועד לפורמטים שונים, כדוגמת: MS, XD, SD ו-MMC. חריץ זה יעיל ביותר לשימוש במצלמות דיגיטליות.
אחריות
האחריות על מחשבים ניידים נעה בין שנה לשלוש שנים, כאשר מרבית היבואנים מאפשרים להאריך את משך האחריות בתמורה לתוספת תשלום. אמנם, פעמים רבות התוספת איננה קטנה, אך מומלץ להאריך את האחריות בכל זאת. שכן, עלות התיקון של מחשבים ניידים היא לרוב גבוהה יותר מעלות התיקון של מחשבים נייחים.
לסיכום
- ייעוד – בחרו את המחשב הנייד ואת המפרט בהתאם למטרה מוגדרת ולשימוש העתידי.
- מפרט – בחרו במפרט המתקדם ביותר (המעבד, הכונן הקשיח והזיכרון) בהתאם לצרכים שלכם ובמחיר המשתלם ביותר.
- אחריות – אחריות ארוכה היא מומלצת מאוד, ולעיתים אף כדאי לשלם תמורתה.
אתרים מומלצים: רשת מחשבים