היום היצע הקיים בתחום המצלמות הדיגיטליות הוא גדול ביותר והדגמים הקיימים הם רבים. באמצעות מדריך זה תוכלו לעשות מעט סדר בדברים ולבחור את המצלמה הדיגיטלית הטובה ביותר עבורכם.
המצלמות הדיגיטליות הפכו בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מהציוד האלקטרוני של כולנו. בניגוד למצלמות מהדור הישן, שכדי לצלם איתן תמונות איכותיות צריך היה להיות צלם מדופלם, באמצעות המצלמות הדיגיטליות, הפועלות בשיטה אוטומטית, יכול כל אחד לצלם תמונות יפות ואיכותיות גם בלי ידע מוקדם או אפילו בלי להתאמץ.
מצלמה דיגיטאלית – דגמים נפוצים
בשוק קיימים שלושה סוגים עיקריים של מצלמות דיגיטליות:
מצלמה קומפקטית (Point and Shoot)
מצלמה מסוג זה היא קטנה, קלת משקל ובעלת ביצועים ממוצעים עד ביצועים איכותיים ביותר. ההיצע בתחום המצלמות הקומפקטיות הוא רב, רמת הביצועים משתנה, ובהתאם לכך גם טווח המחירים. כל המצלמות הקומפקטיות הן אוטומטיות, כאשר בחלקן ישנה אפשרות גם לשליטה ידנית על חלק מהפונקציות. החיסרון העיקרי של המצלמות הקומפקטיות הוא חיישן קטן יחסית. חיישן זה מתאים לצילום בתנאים רגילים, אך במצבים של תאורה חלשה או ניגודיות גבוהה הוא חלש. גם הבלטת האובייקט ביחס לרקע, ועומק השדה במצלמה עם חיישן קטן אינם גבוהים במיוחד. בנוסף לכך, הזום של המצלמה הוא לרוב קטן ומותאם לגודלה. עם זאת, ניתן להשיג היום גם מצלמות קומפקטיות עם עדשת זום של X10 או אפילו X12. בשוק ישנן היום גם מצלמות דיגיטליות זעירות ודקיקות, שמשקלן הוא 200 גרם והן בגודל של כרטיס אשראי. מצלמות אלה מתאימות לרוב לצרכים בסיסיים ביותר, אם כי ישנן גם מצלמת איכותיות יותר שמחירן גבוה יותר. מחירן של המצלמות הדיגיטליות הקומפקטיות משתנה בהתאם לדגם ולנתונים, ונע בין 400 ש"ח ל-3,000 ש"ח.
מצלמת רפלקס (DSLR)
מצלמה זו מיועדת בעיקר לצלמים מקצועיים או למי שמבין בתחום. המצלמה היא גדולה ומגושמת יחסית, אך התמונות שלה הן איכותיות ביותר וניתן להדפיסן ברמה גבוהה ובמידות גדולות. בהתאם לכך, עשוי מחירה להגיע אף לעשרות אלפי שקלים. החיישן במצלמת רפלקס הוא גדול ביחס לדגמי מצלמות אחרים, ובאמצעותו ניתן להפיק תמונות איכותיות גם בתנאי תאורה קשים ביותר. למצלמת רפלקס ישנם יתרונות רבים ביותר, החל ממהירות מיקוד גבוהה, דרך איכות תמונה מעולה וכלה בשליטה ידנית מלאה על התפעול. עם זאת, מצלמת הרפלקס היא מסורבלת מאוד ודורשת השקעה מתמשכת ותחזוקה שוטפת. מחיר מצלמת DSLR משתנה בהתאם לדגם ולנותנים, ונע בין ב-1,900 ש"ח ל-40,000 ש"ח ואף יותר.
מצלמה דמויות SLR
מצלמה זו מזכירה בעיצוב את מצלמת הפלקס – היא מגושמת, כבדה ובעלת עדשה בולטת. המצלמה היא איכותית יותר ביחס למצלמה הקומפקטית, ומתאימה בעיקר לחובבי צילום. היא מאפשרת שליטה ידנית מלאה ויש לה זום אופטי גדול המגיע לטווחים של עד 30X. עם זאת, החיישן במצלמה איננו משוכלל וזהה לחיישן של המצלמה הקומפקטית. מחירן של מצלמות דיגיטליות דמוית SLR משתנה בהתאם לדגם ולנותנים, ונע בין 800 ש"ח ל-4,000 ש"ח.
מצלמה דיגיטלית – איכות הצילום
איכות הצילום נקבעת ביחס ישיר לאיכות המצלמה וגם ביחס לפרמטרים אחרים, כדוגמת: מטרת הצילום, תנאי הצילום, איכות ההדפסה ופרמטרים נוספים. איכות הצילום של המצלמה מושפעת מגורמים שונים: חיישן, רזולוציה, שליטה ידנית, מצבי צילום, פלאש, עדשה, מנגנון ייצוב התמונה, מעבד פנימי וטכנולוגיות אחרות. ככלל, מצלמות מקצועיות עם שליטה ידנית, הדורשת גם הבנה כלשהי בצילום, הן איכותיות יותר מבחינת התוצאות, ומטבע הדברים גם יקרות יותר.
רזולוציה (מגה פיקסל)
המגה פיקסל הם יחידות המדידה של הרזולוציה במצלמה. כל תמונה מורכבת ממיליוני נקודות קטנות (פיקסלים), כאשר נתון המגה פיקסל מציין את מספרן. הרזולוציה של המצלמה משפיעה על רמת הפירוט של התמונה, ובהתאם לכך, גם על גודל ההדפסה האפשרי. ככל שנתון הרזולוציה גבוה יותר, כך ניתן להדפיס תמונה גדולה יותר וברמת חדות ופירוט גבוהות יותר. לרוב נוטים ליחס לנושא הרזולוציה במצלמות חשיבות מוגזמת, ומצלמה עם רזולוציה של 6 מגה פיקסל היא בהחלט מספיקה. שכן, מרבית התמונות מודפסות בגודל של 10X15 או 15X21, כאשר מצלמה עם 6 מגה פיקסל מאפשרת להדפיס תמונות איכותיות מאוד אפילו בגודל של 30X40. מצלמה עם נתון מגה פיקסל גבוה יותר מתאימה להדפסת תמונות גדולות מאוד או לביצוע חיתוכים מקצועיים.
מסך
על המסך שבגב המצלמה ניתן לראות את התמונה לפני הצילום ולאחריו, ולכן הוא חשוב. מומלץ לבחור במצלמה עם צג בנוני ולא בהכרח גדול מדיי. בדקו עד כמה התמונה איכותית וחדה, והאם ניתן להשתמש בו גם כאשר יש שמש חזקה. שכן, ישנם צגים שבאור השמש לא ניתן לראות כלל את התמונה דרכם. היום ישנן גם מצלמות עם צג מגע. צג זה הוא רגיש מאוד ובתנאי שטח הוא עלול להיפגע, ולכן איננו מומלץ. בשוק ישנן גם מצלמות דיגיטליות עם מסך מפרקי הניתן להזזה. באמצעות מסך זה ניתן לבחור בזויות שונות ולא שגרתיות וגם בצילום עצמי. מסך זה ניתן גם לקפל, ולכן הוא פחות חשוף לפגיעות. נושא חשוב נוסף בהקשר זה, הוא עינית הצילום. בשוק ישנן עיניות אופטיות או אלקטרוניות, כאשר העינית האלקטרונית זהה, למעשה, בתכונותיה למסך. בניגוד לעינית האלקטרונית, באמצעות העינית האופטית ניתן לחסוך בזמן הסוללה.
זום
באמצעות הזום ניתן להגדיל את האובייקט המצולם גם אם הוא ניצב במרחק רב ביותר. זום X3 מאפשר להגדיל את האובייקט פי שלושה, זום X4 מאפשר להגדיל אותו פי ארבעה וכך הלאה, ככל שהזום גבוה יותר כך גם ניתן להגדיל יותר את האובייקט. היום ניתן לקנות מצלמות קומפקטיות עם זום גדול ביותר של X6 או אפילו X8, המתאים לצילומי נוף, צילומי אובייקטים או לכל צילום אחר, והן מומלצות יותר ממצלמות עם זום נמוך. ניתן גם לרכוש מצלמות דמויות SLR עם זום בגודל X10 ואף יותר. לא מומלץ לקנות מצלמות עם זום דיגיטלי המגדיל את התמונה אך פוגע באיכותה.
זיכרון
למרבית המצלמות הדיגיטליות אין זיכרון פנימי והן נמכרות עם כרטיס זיכרון עם נפח קטן של 32 עד 64 מגה בייט. נפח הכרטיס משפיע על כמות התמונות שניתן לצלם וגם על איכותן. שכן, תמונות איכותיות יותר, גם שוקלות יותר. מסיבה זו, מומלץ לרכוש כרטיס זיכרון בנפח אחסון גדול, של 4GB ומעלה. כרטיס הזיכרון הנפוץ ביותר הוא SD, אך ישנם גם כרטיסי זיכרון XD או Memory Stick המיועד למצלמות של חברת סוני. עלות כרטיסי הזיכרון אינה גבוהה, וכרטיס זיכרון בנפח גדול ביותר של 16GB, לדוגמה, עולה בסביבות 180 ש"ח.
פוקוס
למרבית המצלמות הדיגיטליות הקומפקטיות ישנו מנגנון מיקוד אוטומטי, ההופך את התמונה לחדה יותר, כאשר על ידי חצי לחיצה על כפתור הצילום, העדשה מתמקדת בצורה מדויקת באובייקט. במצלמות מתקדמות ישנה אפשרות להפעלה ידנית של הפוקוס שאיננה קיימת לרוב במצלמות הקומפקטיות.
מצלמה דיגיטלית – אפליקציות חשובות
במצלמות הדיגיטליות הנמכרות כיום ישנו מגוון גדול של אפליקציות, שבמרביתן אין צורך כלל, ולכן לרוב לא כדאי להשקיע בהן כסף. עם זאת, ישנן כמה פונקציות שעשויות לשרת אתכם:
וידאו
במרבית המצלמות ניתן היום לצלם סרט וידאו ללא הגבלה, אלא רק ביחס לנפח כרטיס הזיכרון. איכות סרטוני הווידיאו במרבית המצלמות איננה דומה כלל לאיכות הסרטונים המופקים ממצלמת וידאו, אך היא בהחלט מספיקה לצילום חובבני של סרטים קצרים וניתן להעבירה בקלות ובמהירות למחשב באמצעות כרטיס הזיכרון.
צילום ברצף
צילום ברצף מאפשר לצלם אובייקט בתנועה והוא קיים בחלק מהמצלמות הדיגיטליות. לחיצה ממושכת על כפתור הצילום גורמת לצילום כמה תמונות בבת אחת, מתוכן ניתן לבחור את הטובות ביותר. פונקציה זו קרויה FPS (Frames Per Second) ומומלץ לבחור ב-FPS גבוה כדי שמספר התמונות בזמן קצר יהיה גבוה יותר.
ייצוב תמונה
פונקציה זו היא חשובה ביותר והיא מבטיחה שהתמונה תהיה ברורה גם אם היד לא הייתה יציבה במהלך הצילום. מנגנון ייצוב התמונה האופטי עדיף על המנגנון הדיגיטלי.
זיהוי פנים או חיוך
מרבית המצלמות היום מסוגלות להתמקד בפניהם של המצולמים. במצלמות מתקדמות יותר קיים אפילו מנגנון זיהוי חיוך, המופעל באופן אוטומטי בתגובה לחיוך, ומתאים בייחוד לצילום של תינוקות או ילדים.
מצלמה דיגיטאלית – פרטים חשובים נוספים
סוללות
מרבית המצלמות הדיגיטליות זוללות סוללות. במצלמות קומפקטיות ובמצלמות דמויות SLR לרוב הסוללות הנפוצות הן מסוג AA, כאשר בחלקן נדרשות ארבע סוללות ובחלקן רק שתיים. בעניין זה, חשוב לזכור, כי כמות הסוללות משפיעה גם על משקלה וגודלה של המצלמה. גם אם אתם מעוניינים במצלמה קטנה מאוד, חשוב שתוודאו כי אין צורך להטעין או להחליף את הסוללות לעיתים תכופות מדי. היום ישנן גם מצלמות עם סוללות ליתיום שהן קלות משקל, קומפקטיות ומחזיקות זמן ממושך יותר. אך לסוללות אלה ישנו חיסרון משמעותי אחד – במידה והן פוסקות לעבוד, קשה מאוד להשיג סוללות חדשות במקומן.
גודל המצלמה
הגודל והמשקל הרצויים תלויים בהעדפה האישית. ישנם אנשים המעדיפים מצלמות גדולות מאוד. עם זאת, מרבית האנשים מעדיפים מצלמה קומפקטית וקטנה, אותה ניתן לשמור בתוך נרתיק או אפילו בכיס מבלי שתעורר תשומת לב של גנבים פוטנציאלים. ישנן גם מצלמות דקות כל כך שקשה מאוד לאחוז בהן וקשה עוד יותר לצלם. במצלמות אלה אין כל תמיכה לכרית כף היד, ולעומת זאת ישנו עומס רב של כפתורים. לעומתן, ישנן מצלמות עם שקע או משטח מחוספס מעט המקלים מאוד על האחיזה ועל יעילות הצילום.
משקל המצלמה
מבחינת המשקל, ככל שהמצלמה שוקלת פחות, כך קל יותר להשתמש בה מבלי לעייף את היד. מצלמות קומפקטיות במיוחד שוקלות כ-200 גרם וניתן לצלם איתן באמצעות יד אחת, מצלמות קומפקטיות רגילות שוקלות בין 200 גרם ל-300 גרם, ומשקלן של מצלמות SLR עשוי להגיע ל- 500 גרם או אף יותר. ישנם צלמים מקצועיים הרוכשים במקביל למצלמה חצובה ומשתמשים באמצעותה.
תפריט
חשוב שתפריט המצלמה יהיה ידידותי ונוח למשתמש. דפדפו בתפריט וודאו כי אתם מבינים כל אחת מהאפשרות הקיימות. היום ישנן גם מצלמות דיגיטליות מדגמי אולימפוס הכוללות תפריט בעברית, שעשוי להקל על השימוש. בדקו האם למצלמה מצורפת גם תוכנת העברה ועריכת תמונות, ועד כמה היא קלה להתקנה ולשימוש.
חיבורים
בכל המצלמות הדיגיטליות ישנו חיבור USB למחשב, בחלקן ישנו גם חיבור AV להעברת וידיאו לטלוויזיה. היום ישנן גם מצלמות עם חיבור Pictbridge ישיר למדפסת.
אביזרים נלווים
האביזרים הנלווים למצלמה הדיגיטלית תלויים בדגם ובייבואן, וחלקם אף כרוך בתשלום נוסף. כבל USB, כבל וידיאו, מטען, נרתיק, רצועת נשיאה, ספק כוח ולעיתים גם תחנת עגינה המשמשת להטענה, לחיבור למחשב, למדפסת או לטלוויזיה הם האביזרים הנפוצים.
אחריות
האחריות שניתנת על מצלמות דיגיטליות נעה בין שנה למצלמות זולות יחסית ובין שנתיים עד שלוש שנים למצלמות במחיר ממוצע. תמיד מומלץ לרכוש מצלמה דיגיטאלית עם אחריות ארוכה יותר. שכן, המצלמה הדיגיטלית היא מכשיר הנמצא בשימוש רב ועלול להיפגע. בנוסף לכך, התיקון של מצלמות דיגיטאליות הוא יקר יחסית.
לסיכום
נוחיות – בחרו במצלמה בגודל בינוני. מצלמה קטנה מדיי היא אולי מרשימה אך לרוב איננה מציעה איכות צילום מספקת. מצלמה גדולה מדיי לרוב מיועדת למקצוענים והיא גם כבדה יותר וקשה לתפעול.
איכות המצלמה – מצלמה עם 6 מגה פיקסל ומעלה מספקת תמונות באיכות גבוהה ביותר. בחרו צג בינוני שניתן להשתמש בו גם באור חזק, מינימום זום אופטי של X3 או X4 ולבסוף – סלולות AA עדיפות על פני סוללות ליתיום שקשה להשיגן.