מהי ויקיפדיה?
ויקיפדיה היא אנציקלופדיה אינטרנטית, אשר המאפיין המרכזי שלה הוא שהיא נכתבת ונערכת על ידי המשתמשים עצמם.
אין עורך ראשי, אין כותבים מוסמכים והיא בחינם. היא משמשת מיליוני אנשים בכל יום, לעבודות מחקר, לשיעורי בית וגם להשכלה כללית או להכריע ויכוחים.
היא קיימת במספר שפות, כאשר הכתובת של ויקיפדיה העברית היא he.wikipedia.org.
ויקיפדיה תפסה מעמד חשוב בתוצאות החיפוש בגוגל, וניתן לראות אותה כמופיע בין התוצאות הראשונות כמעט לכל מונח חיפוש שקיים לו ערך בויקיפדיה.
הויקיפדיה מכילה ערכים שונים, החל מאישים היסטוריים ועד לטרנדים חמים, ומכיוון והיא אינה מוגבלת מבחינה פיזית (בניגוד לאנציקלופדיה קלאסית לדוגמה), ניתן לראות בה ערכים שלא הופיעו מעולם בשום אנציקלופדיה אחרת.
היום מספיקה חשיפה מינימלית בתקשורת על מנת שאדם יהיה ראוי לערך בויקיפדיה. כאן המקום לציין כי דיוני חשיבות נערכים כמעט תמיד על האם אדם או חברה מסוימת ראויים בכלל להיות בויקיפדיה, וצריך להתנהל בדיונים אלה בחוכמה על מנת לשכנע עורכים אחרים כי האדם ראוי לערך.
איך עורכים בויקיפדיה?
ויקיפדיה היא, כפי שהזכרנו, אנציקלופדיה הנכתבת על ידי המשתמשים שלה.
כל אחד יכול לערוך בויקיפדיה, וזו המטרה שלה – כולם שווים.
אמנם, עם הזמן התפתחו קטגוריות של עורכים, וזאת על מנת להשליט מעט סדר בעריכות. ככל שעורך מבצע יותר עריכות כך הוא זוכה למעמד יותר גבוה ויכול להתמנות להיות עורך עם מעמד שגם יכול להגן על ערכים מפני עריכות (נעילה של ערך) או להחליט בדיוני עריכה וכן להצביע אם יש התלבטות בנוגע לערך מסוים.
על מנת לערוך בויקיפדיה יש להכנס לאתר, לבחור ערך קיים או ערך חדש ופשוט להתחיל לכתוב.
ניתן לבצע עריכה אנונימית (מבלי להרשם לויקיפדיה עם שם משתמש) אך עריכה כזו תציין את כתובת ה IP שלכם לצד העריכה.
ניתן ומומלץ להרשם לאתר וכך לבצע עריכות שונות על כל מיני ערכים תחת אותו משתמש – דבר התורם בסופו של דבר לקהילת ויקיפדיה. ניתן להשלים ערכים חסרים, להוסיף מקורות ולחזק ערכים חלשים.
כמובן שיש לגבות כל מידע אותו מוסיפים במקורות מהימנים וכן יש לדאוג כי המידע יהיה בעל ערך אנציקלופדי וכן יהיה אובייקטיבי.
עולם הויקיפדיה הוא עולם רחב ומאתגר, בעל רבדים שונים ולכן כדאי להתרשם ממקורות המידע בויקיפדיה עצמה על איך כדאי לערוך, מה מותר ואסור לעשות, ומה האופן הטוב ביותר בו אפשר להוסיף תוכן אשר גם יישאר בערך.
כשרוצים לדעת איך כותבים בויקיפדיה, ניגשים לאינדקס המפורט של מקורות המידע בויקיפדיה. שם ניתן למצוא מדריך לכתיבת ערכים בויקיפדיה.