סוגי ויטמינים
» ויטמין-רטינול
רטינול
מומלץ למניעת הצטננות, שפעת, זיהומים, טיפול במחלות עור, פצעים, כוויות, כיבים, הבטחת תפקוד בריא של העין, שיפור ההשפעה של כימותרפיה, הקלה בתלונות מעי דלקתיות.
אחד הוויטמינים המוקדמים ביותר שהתגלה, מרכיב פעיל חיוני.
» ויטמין B1 (תיאמין)
תיאם
ויטמין B1 מעורב בחילוף החומרים בפחמימות, תורם לתפקוד בריא של מערכת העצבים ובכך הוא חלק בלתי נפרד מתהליכים חשובים בגופנו.
» ויטמין B12 (ציאנוקובלמין)
ויטמין אדום
זה מסיס במים ויעיל במינונים קטנים מאוד. זה מכונה בדרך כלל "ויטמין אדום" או כציאנוקובלמין. הכמות שלו נמדדת במיקרוגרם.
זהו הויטמין היחיד שיש בו מרכיב חיוני של יון מתכת.
הוא לא נספג טוב מאוד מהקיבה: בינתיים עליו להיקשר לסידן כדי להשפיע בצורה מושלמת על הגוף.
» ויטמין B2 (ריבופלבין)
ריבופלבין
ויטמין B2 נקרא גם ויטמין ריבופלבין מסיס במים. תפקידה בגוף הוא רב פנים, בעיקר בפירוק חומצות אמינו (אבני בניין של חלבונים) וחומצות שומן, כמו גם בהנשמת רקמות, פונקציות חמצון וניקוי רעלים. פלורת המעיים האנושית מייצרת גם ויטמין B2, ולכן חסרים הם גם נדירים. זה עלול להיות חסר גם בגלל טיפול ארוך טווח עם מה שמכונה אנטיביוטיקה רחבת טווח.
» ויטמין B3 (ניאצינאמיד, ניקוטינמיד)
ניאצינאמיד, ניקוטינאמיד
זה מומלץ לתפקוד תקין של העור, מערכת העצבים ומערכת העיכול, מפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, מרחיב את כלי הדם, כך שהוא יכול לעזור בתלונות מסוימות על התכווצות כלי הדם, תומך במערכת החיסון, יש לו השפעה מונעת סרטן.
» ויטמין B4 (חומצה פולית)
חומצה פולית
חומצה פולית חיונית לחלוקה בריאה של תאים ולהמטופואזיס.
» ויטמין B5 (חומצה פנטותנית)
חומצה פנטותנית
מחסור בוויטמין B5 יכול להופיע במקרים קיצוניים, שהסימנים החשובים ביותר בהם הם הפרעות שונות במערכת העצבים, במידה פחותה בהפרעות בשיער ובקרקפת, קהות ועקצוץ בהונות. ניסויים בבעלי חיים מראים כי היעדר חומצה פנטותנית מפסיק את הצמיחה, פרוותם ונוצותם של בעלי החיים מאפירים. לכן, חומצה פנטותנית מכונה לעיתים קרובות ויטמין "אנטי אפור", אם כי השפעה פיזיולוגית זו רחוקה מלהיות מוכחת.
» ויטמין B6 (פירידוקסין)
פירידוקסין
מומלץ למניעת מחלות לב וכלי דם ושבץ, להקלה על תסמיני דיכאון, להקלה על נדודי שינה, לטיפול בתסמונת המנהרה, להפחתת תסמיני תסמונת קדם וסתית, להקלה על התקפי אסתמה
.
» ויטמין B7 (ביוטין)
ביוטין
זהו מרכיב חיוני בתהליכים מטבוליים וייצור אנרגיה, מסייע בשימוש בחלבונים, חומצה פולית, חומצה פנטותנית ו- B12, ומספק שיער בריא.
בהיעדרו עלולים להופיע עייפות יתר, נמנום, כאבי שרירים, אובדן תיאבון, נשירת שיער, דיכאון ועור אפור.
» ויטמין B8 (כולין)
קולין
כולין, בהיותו חומר ליפוטרופי, מונע הצטברות שומנים בכבד ובכיס המרה, ומגן על הכבד.
» ויטמין B9
אינוזיטול
אינוזיטול הוא סוג של ויטמין B שחלק מהחוקרים מייחסים לו השפעה כמו הרגעה. יש האומרים שזו כדור שינה מעולה, מקל על חרדה ומתח, ואולי מוריד לחץ דם גבוה. צורתו הפעילה, פוספטידילינוזיטול, מווסתת את תפקודם של קרומי התא ותורמת לשלמותן.
» בטא-קרוטן
פרוביטמין של ויטמין A.
בטא-קרוטן כדי provitamins ויטמין, דהיינו בהתאם לצרכי הגוף, מומר ויטמין A בכבד, אשר מגביר את ההתנגדות של הגוף למחלות, בייחוד כנגד נגעים ממאירים. המקורות החשובים ביותר לבטא קרוטן נמצאים בכל הצמחים הירוקים: ריבס, גזר, תרד, כרוב, ובין הפירות, המלונים והמשמשים. עם זאת, המזונות שלנו מזוהמים לרוב בחומרים מזיקים (קדמיום, חנקתי), ולכן כדאי לצרוך תוספי מזון.
» ויטמין C.
מערכת חיסונית חזקה
ויטמין מסיס במים המחזק את מערכת החיסון מגביר את עמידות הגוף בפני מחלות זיהומיות וקור. זה מפעיל אנזימים רבים ומשחק תפקיד חשוב בנשימה התאית. מאיץ ריפוי פצעים והתחדשות רקמות חיבור.
» ויטמין C (מעל ורדים וממקורות טבעיים אחרים)
ויטמין סי
» ויטמין D
ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשומן, המכונה גם קלציפרול. ויטמין זה יכול להיווצר גם מקודמיו בגוף, בהשפעת קרינה אולטרה סגולה. לעומת זאת, לכולסטרול תפקיד חשוב ביצירת טרום ויטמינים, ולכן לעיתים לתרכובת זו יש גם תכונות שימושיות. למרבה הצער, כמות ויטמין D שנוצרת בחשיפה לאור השמש פוחתת עם השנים. ישנם שני סוגים של ויטמין D: ויטמין D2 וויטמין D3.
» ויטמין E.
משפר את התחדשות התאים
ויטמין E (טוקופרול) ממלא תפקיד חשוב בחילוף החלבונים, הפחמימות והשומן בגופנו, כמו גם באיזון הנוזלים. זוהי עזרה נהדרת במצב שלאחר המחלה, מוחלשת שכן היא משפרת את התחדשות התאים.
» אינוזיטול
לא ניתן לסווג בבירור כוויטמין
זה חיוני לתפקוד תקין של המוח. חיוני לתפקוד הכליות.
זה ממלא תפקיד חשוב בתפקוד הבריא של בלוטת התריס. זה חשוב ביצירת טסיות.
» ויטמין K.
ויטמין K הוא ויטמין מסיס בשומן, שם אחר המשמש לעתים קרובות הוא פילוקינון, המתייחס גם להופעתו (פילום = עלה). כמו ויטמין D, אנו מבחינים בשני פורמטים עיקריים, ויטמין K1 וויטמין K2. ויטמין K1 מסונתז על ידי צמחים ירוקים וויטמין K2 על ידי חיידקים. כמה ויטמינים K המיוצרים באופן מלאכותי מסיסים גם במים. יש בו גם פרוביטמין שנקרא menadione.
» קולין
כולין תומך בתפקוד תקין של הכבד.
» ליקופן
לא ניתן לסווג בבירור ויטמין, ויזו
הליקופן נמצא בצמחים, פירות וגרגרים רבים, ובנוסף לעגבניות ניתן מלביט מלכתחילה על אבטיח ורדים.
» לוטאין
לראייה נכונה
לוטאין, יחד עם בטא קרוטן, שייך לקבוצת תרכובות הנקראות קרוטנואידים.
לוטאין / זאקסנטין הוא מרכיב ברשתית ובעדשת העין. צריכה קבועה של לוטאין מסייעת בשמירה על בריאות העין ומסייעת בהגנה מפני ההשפעות המזיקות של האור. זה עוזר לשמור על שלמות ובריאות החלק של הרשתית החיוני לראייה נכונה.
» ניאצין
» PABA
לא ניתן לסווג בבירור כויטמינים, לשאת
חומצה פארא-אמינובנזואית (PABA) היא גורם מגן חשוב בתהליכי החמצון של גופנו והיא שימושית גם למיקרואורגניזמים המועילים בגוף.
זה תורם לתהליכים נוגדי חמצון
זה עוזר לחיידקים במערכת העיכול לתפקד
» שגרתי
לא ניתן לסווג בבירור ויטמין, ויזו
השגרה היא חומר ביופלבונואידי. יש לו השפעה נוגדת חמצון ומפחית את שבירות הנימים.
» טאורין
לא ניתן לסווג בבירור כויטמינים, לשאת
הוא משמש כמשדר אנרגיה וניקוי רעלים. מייצב את קרומי התא ומווסת את ריכוז הסידן. הוא מעורב בתהליכים של שמירה על ביצועים ובריאות במגוון דרכים, כולל ויסות רמות הנוזל בתאי השריר, הובלת מינרלים, המשפיעים על רמות האינסולין והאדרנלין, חילוף החומרים, עיכול השומן, מערכת החיסון, רמות הכולסטרול, זרע ו ייצור מרה
ויטמין ABC –סוגי מינרלים ויסודות קורט
מתחם מינרלים
» בורון
בורון נמצא לרוב במזונות ממוצא ימי. מים מינרליים שונים המכילים בורון פחות או יותר הם גם מקורות מקומיים משמעותיים. ניתן לזהות כל בורון גם בחלב, אך מקורות משמעותיים הם ירקות עליים, זרעי שמן ופולי סויה.
» אבץ
מיקרו אלמנט
הוא שולט ומכוון תהליכים מטבוליים ומווסת את תפקודם התקין של כמעט 70 אנזימים. זה חיוני לצמיחת ילדים צעירים וייצור זרע בריא, הוא הכרחי לתפקוד מערכת החיסון וריפוי הפצעים. זה ממלא תפקיד בשמירה על ראייה טובה, ריח וטעם והוא חיוני לשחרור אינסולין.
» פלואור
מיקרו אלמנט
עיקר תכולת הפלואוריד בגוף (כ -95%) נמצאת בעצמות ובשיניים. צריכת פלואוריד לא מספקת עלולה לגרום לעששת. דרישת הפלואוריד (1.5 מ"ג ליום) צריכה להיות מכוסה על ידי המזון הנצרך (למשל דגי ים, תירס, מיורן, פטרוזיליה).
» זרחן
אלמנט מקרו
הגוף הבוגר מכיל 600-700 גרם זרחן בצורת פוספטים אורגניים ואורגניים. בקשירה אורגנית, זהו אבן הבניין של חלבונים בודדים, אנזימים או חומצות גרעין. זה ממלא תפקיד חשוב בחילוף החומרים של חלבון, פחמימות ושומן. 80-85% מהזרחן בצורת מיקרוקריסטלים של הידרוקסיפטיט אחראי על חוזק העצמות והשיניים.
» יוד
מיקרו אלמנט
בארגון כ. ישנם 15-20 מ"ג יוד, 70-80% מהם בבלוטת התריס, מכיוון שהיוד הוא חלק בלתי נפרד מהורמוני בלוטת התריס (תירוקסין, טריודוטריון), ולכן הוא מעורב בוויסות חילוף החומרים, משפיע על הגדילה, על תפקוד מערכת העצבים, אך משפיע בעקיפין גם לזרימת הדם.
» סידן
אלמנט מקרו
אדם בוגר במשקל גוף ממוצע (60-70 ק"ג) מכיל 750-850 ו- 1000-1200 גרם סידן, 99% מהם בצורת סידן פוספט בעצמות ובשיניים. תפקידה הפיזיולוגי הוא לשמור על קשיות ועוצמת הדחיסה של העצמות.
» אשלגן
אלמנט מקרו
אצל מבוגר, בערך הוא מכיל 150 גרם אשלגן, 97% ממנו נמצא בגופי מים תאיים. במקרה של תזונה מעורבת, הצריכה היומית הממוצעת נעה בין 2.0 ל -2.9 גרם, המכסה את צרכי הגוף.
» כלור
אלמנט מקרו
גוף האדם הוא כ. הוא מכיל 0.15% כלור, אשר ממלא תפקיד חשוב בעיכול, בצורת יוני כלוריד הקשורים לנתרן ואשלגן, בבית מי המלח ובשמירה על איזון החומצה-בסיס.
» כרום
מיקרו אלמנט
כרום קיים בריכוזים נמוכים מאוד ברקמות ויורד עם הגיל. תכולת הכרום המדויקת של גוף האדם אינה ידועה, אך היא מעורבת באופן פעיל בחילוף החומרים של הפחמימות, ומקדמת את פעולת האינסולין. היעדרותו נחשבת כאחד הגורמים למחלות לב כליליות ולסוכרת.
» מגנזיום
אלמנט מקרו
בגופו של מבוגר, בערך הוא מכיל 20-28 גרם מגנזיום, מחציתם נמצאים במערכת השלד והשאר בתאים. זה ממלא תפקיד בתפקוד העצבים והשרירים, כמו גם בחילוף החומרים של חלבונים, פחמימות ושומנים באמצעות פעולת אנזימים רבים. עשיר במגנזיום: ירקות, קטניות, דגני בוקר, פירות, מוצרי חלב, דגים.
» מנגן
מיקרו אלמנט
מנגן חיוני להפעלת אנזימים רבים וליצירת אנזימים אחרים – כגון "סופראוקסיד דיסמוטאז", המונע התקף לב וסוגים מסוימים של סרטן על ידי פירוק רדיקלים חופשיים מזיקים.
» מוליבדן
מיקרו אלמנט
מוליבדן נמצא בכמויות קטנות מאוד בגופנו. צריכת מוליבדן גבוהה גורמת למחסור בנחושת, מוליבדן מהווה מקור לבשר וקטניות.
» נתרן
אלמנט מקרו
כמות הנתרן בגוף הבוגר היא בין 83-97 גרם, 60-65% מהם נמצאים בתמורה להחלפה, בגופי המים של הגוף, 35-40% בצורה קשורה, בעצמות וברקמות החיבור.
» נחושת
מיקרו אלמנט
זהו מרכיב של אנזימים המעורבים בתהליכי חמצון, 80 מ"ג נמצא בגוף האדם, בעיקר בעיניים, בכבד, בלב, בכליות, בשרירים ובמוח.
» סלניום
מיקרו אלמנט
הפונקציה של סלניום קשורה קשר הדוק לוויטמין E, כלומר הוא משמש כנוגד חמצון, קושר רדיקלים חופשיים, ובכך מעכב את התפתחות סרטן, בהתאמה. מפחית תמותה בקרב חולי סרטן.
» סיליקון
יסוד קורט
סיליקון בכמויות קטנות חיוני לסינתזת קולגן וסחוס ולשמירה על תכולת המים ברקמת החיבור.
» ואס
מיקרו אלמנט
ברזל הוא מרכיב חיוני בתפקודי הנשימה, אנזימים המעורבים בחמצון רקמות ותפקוד המוגלובין המעביר חמצן קשורים כולם לברזל. 70% ממאגרי הברזל בגוף מאוחסנים בהמוגלובין, השאר בכבד, בטחול ובמח העצם.