עונת הקיץ הארוכה, הלחות הקשה והטמפרטורות הגבוהות במיוחד הופכות את המזגן לאחד ממכשירי החשמל ההכרחיים בכל בית. בעקבות ההתפתחות בתחום, היום ישנם סוגים רבים של מזגנים, כאשר התחרות בענף היא גדולה ביותר, וההחלטה באיזה מזגן לבחור היא לא תמיד פשוטה. בשנים האחרונות הביאה ההתפתחות הטכנולוגית המרשימה בתחום לא רק להצטרפותם של "שחקנים חדשים למגרש", אלא גם לשיפור משמעותי באיכות, כאשר המזגנים הפכו ליעילים, לחרישיים ולחסכוניים יותר. לפני קניית מזגן חשוב לזכור, כי המזגן בו בוחרים צריך להתאים בעיקר לצורכי הקירור בעונות החמות וגם לצורכי החימום בעונת החורף. בהקשר זה ישנם שני שיקולים חשובים – תפוקת המזגן וסוגו. תפוקת המזגן מושפעת מגורמים שונים, כדוגמת: אזור המגורים בארץ, מספר החדרים, קומת הדירה ושיקולים נוספים. סוג המזגן קשור בעיקר למיקומו הפיזי ולצורת התקנתו.
מזגן
מזגן – סוגי מזגנים
היום ישנם מספר סוגים מרכזיים של מזגנים, השונים זה מזה בתכונותיהם:
- מזגן רצפתי – למזגן זה ישנן, אמנם, תפוקות גבוהות מאוד אך הוא לרוב רועש הרבה יותר ממזגן עילי. בשל כך, מתאים המזגן הרצפתי בעיקר למיזוג של חללים בינוניים או גדולים יחסית. ישנו גם מזגן רצפתי דו-כיווני המיועד למיזוג שני חדרים החולקים קיר משותף.
- מזגן עילי – מזגן זה מתאים בייחוד לחדרים בינוניים או קטנים. ישנו גם מזגן עילי רב מאייד המורכב מיחידה חיצונית אחת וכמה יחידות פנימיות. מזגן זה משמש למיזוג של כמה חדרים.
- מזגן מיני מרכזי – מזגן זה מיועד למיזוג של חלל גדול מאוד או לכמה חדרים. דגמים פשוטים של מזגן זה אינם מאפשרים שליטה בטמפרטורה וגורמים לא אחת לבזבוז אנרגיה מיותרת. בדגמים משוכללים יותר ניתן לווסת את הטמפרטורה עבור כל חדר באופן עצמאי, כאשר הדגמים החדישים ביותר חוסכים אנרגיה בצורה משמעותית מאוד.
- מזגן נייד – מזגן זה ניתן להזזה ממקום למקום, ומתאים למיזוג של חללים קטנים יחסית. מהמזגן הנייד יוצא צינור מיוחד המיועד להוצאת האוויר החם. בחלק מהמזגנים ישנו מיכל לאגירת המים המצטברים כתוצאה מתהליך העיבוי, אותו יש לרוקן מפעם לפעם.
במקרים מסוימים ניתן לשלב בין שני סוגי מזגנים בהתאם לצורך, לדוגמה לקנות מזגן עילי לחדר השינה ומזגן מיני מרכזי לחלל הסלון והמטבח.
מזגן – תכונות חשובות
- תפוקה – התפוקה של המזגן מוגדרת כעוצמת הקירור או החימום שלו והיא נמדדת ביחידות של BTU (British thermal unit per hour). תכונה זו היא חשובה יותר מ"כוח הסוס" או מההספק של המזגן, וכדי לבחור רמת תפוקה רצויה, יש לתת את הדעת בעיקר לגודל החלל המיועד למיזוג. ככל שחלל החדר גדול יותר, כך נדרשת גם תפוקה גבוהה יותר כדי לקררו או לחממו במידה הרצויה. ישנם גורמים נוספים המשפיעים על רמת התפוקה, כדוגמת: האזור הגיאוגרפי, מספר החדרים וגודלם, קומת הדירה, מספר המתגוררים בבית, כיוון הקירות החיצוניים וכמותם, גודל החלונות, מידת החשיפה לשמש ושיקולים נוספים. הכלל המנחה בהקשר זה, הוא בחירת התפוקה ביחס ישיר לגורמים חיצוניים שונים המשפיעים על שינויי הטמפרטורה.
- רעש – רעש חזק של מזגן עלול להוות מטרד, ולכן מומלץ להתייחס גם לנושא חשוב זה. עוצמת הרעש של מזגנים נבדקת ביחס ליחידה החיצונית והפנימית ונמדדת בדציבלים. מידת הרעש של היחידה הפנימית לעיתים איננה מצוינת במפרט המזגן, ואם אתם רגישים לרעש ומעוניינים שהמזגן יהיה שקט במיוחד, מומלץ לברר אצל המשווק או לקנות מזגן עם ציון רמת הרעש, לאחר השוואה למידת הרעש של מזגנים אחרים. נושא הרעש מהותי יותר בכל הקשור לחלקו החיצוני של המזגן, ואסור שהוא יהווה מטרד עבור השכנים. מסיבה זו, על גבי החלק החיצוני מופיעה תמיד תווית המציינת את עוצמות הרעש המרביות של המזגן ממרחקים שונים.
- דירוג אנרגטי – הדירוג האנרגטי של המזגן בדומה לכל מכשיר חשמל אחר, כדוגמת מכונת כביסה או אפילו קומקום חשמלי, מודד את כמות צריכת החשמל שלו. ניתן לדעת את מידת החיסכון באנרגיה שלו על פי הטבלה המצורפת למפרט המזגן. הדירוג האנרגטי מצוין באותיות באנגלית, החל מהאות A ועד האות G, כאשר האות A מציינת מזגן חסכן מאוד בחשמל והאות G מזגן "זללן" חשמל.
- מקדם COP – זהו תקן החייב להופיע על כל אחד מהמזגנים הנמכרים בארץ, בהתאם לחוק. ה-COP (of performance Coefficient) הוא תקן למדידת היחס בין התפוקה של המזגן ובין ההספק שלו. ככל שה- COPגבוה יותר, כך גם החיסכון בחשמל הוא רב יותר, והמזגן מפיץ יותר "קור" בהספק נמוך. לפי החוק, מותרת סטייה של עד 10 אחוזים בין נתון ה- COPהמופיע במפרט ובין ה- COP בפועל.
- כוח סוס – יחידות כוח הסוס של המזגן נועדו בעבר במטרה למדוד את עוצמת המזגן, כאשר מזגן בעל עוצמה גבוהה יותר יכול לקרר חלל גדול יותר. את כוח הסוס של המזגן יש לבחור ביחס לשיקולים שונים, כדוגמת: אזור גיאוגרפי, מספר החדרים, קומת הדירה, הבידוד ושיקולים נוספים. עם זאת, שיטת כוח הסוס איננה מדויקת ומומלץ מאוד להשוותה לתפוקת המזגן, כאשר 10,000 BTU נחשב לכוח סוס אחד.
מזגנים -אפשרויות שדרוג
- אינוורטר – היא טכנולוגיה המייקרת את מחירו של המזגן אך פעמים רבות מחזירה את ההשקעה ומשתלמת לאורך זמן. באמצעות טכנולוגית האינוורטר עובד מדחס המזגן בעוצמות משתנות ואיננו נכבה לצורך ויסות הטמפרטורה, כמו במזגנים שאינם כוללים את האינוורטר. לטכנולוגיה זו ישנם יתרונות רבים: היא מובילה לחיסכון של עד 40 אחוזים בחשמל, מאריכה את חיי המזגן בצורה משמעותית, שומרת על רמת טמפרטורה אופטימאלית של המזגן וגם הופכת את פעילותו לשקטה הרבה יותר. עם זאת, במקרים בהם המזגן מיועד לקירור חללים גדולים או כאשר המזגן איננו מופעל במשך שעות ארוכות, עובד המסנן בשיא עוצמתו ולאיוונרטר אין כל יתרון.
- מסנן – בכל מגזן ישנו היום מסנן בסיסי, כאשר ישנם גם מזגנים עם מסננים משודרגים יותר. ישנם מזגנים עם מסנן פחם המיועד לסינון ומומלץ בבתים בהם מעשנים, או למניעת ריחות הנגרמים מבישול. ישנם גם מזגנים עם מסננים אלקטרוסטאטיים או מסנני מיקרו המיועדים לסינון האוויר ברמה גבוהה ביותר, כולל סינון חלקיקים בגודל של מיקרונים. מזגנים אלה מתאימים בייחוד לבתים בהם מתגוררים חולי אסתמה, בעלי נטייה לאלרגיות, ילדים קטנים או כל מי שחשקה נפשו באוויר צלול ונקי.
- תוספות אקולוגיות – המהפכה הירוקה הגיעה גם לעולם המזגנים, כאשר ניתן היום לקנות דגמי מזגנים שונים המיועדים כדי לשמור על הבריאות ולצמצם את הפגיעה בסביבה. מזגנים הפולטים יונים לאוויר ומזגנים הפועלים על "גז ירוק" הם שתי דוגמאות לתוספות אקולוגיות. המזגן הירוק מוליך חום בצורה יעילה מאוד, ידידותי לסביבה וגם תורם לחסכון בחשמל. עם זאת, תוספים אלה מייקרים את מחירו של המזגן.
- טיימר – מרבית המזגנים מצוידים בטיימר המיועד לקביעת תזמון פעולת המזגן. ישנם מזגנים עם טיימר פשוט יחסית המפסיק את פעולת המזגן בהתאם לזמן שנקבע לו. ישנם גם מזגנים עם טיימר מתקדם יותר, באמצעותו ניתן לקבוע מועדי הפעלה וכיבוי עתידיים עבור המזגן, וישנם גם מזגנים עם טיימר משוכלל מאוד המאפשר לקבוע מחזורים קבועים וסדירים של הפעלה וכיבוי. טיימר מסוג זה מתאים במיוחד לשומרי שבת.
- שלט רחוק – היום מרבית המזגנים המוצעים למכירה בשוק מצוידים בשלט רחוק, באמצעותו ניתן להפעיל ולשלוט בכל פעולות המזגן גם מרחוק. כיבוי, הפעלה, קביעת גובה הטמפרטורה, כיוון תריסי המזגן וקביעת עוצמת זרימת האוויר הם הפונקציות העיקריות. בנוסף לכך, ישנם שלטים משוכללים ומיוחדים הכוללים חיישני טמפרטורה, שבהתאם להם מותאמת באופן עצמאי הטמפרטורה הרצויה.
מזגנים – אחריות
אחריות המזגן נחלקת לשני חלקים: האחריות על המזגן עצמו והאחריות על התקנתו. כאשר נותן האחריות על המזגן הוא גם המתקין, האחריות היא אחת. עם זאת, אם ההתקנה מתבצעת על ידי גוף עצמאי מתפצלת האחריות לשניים. במקרים אלה עלולות להתעורר בעיות, כדוגמת: למי לפנות במקרה של תקלה שלא ברור מה מקורה, מקרים בהם מגיע טכנאי ומסתבר כי התקלה איננה בתחום אחריותו או מקרים חמורים יותר, כאשר שני הצדדים מתנערים מהאחריות לתקלה. מסיבה זו, עדיף שהאחריות על המזגן ועל התקנתו כאחד תינתן על ידי הגורם ממנו קניתם אותו. כמו כן, אחריות שהיא רחבה ומקיפה יותר גם עולה יותר כסף, אך משתלמת יותר לאורך זמן ומלווה בשקט נפשי. האחריות על המזגן עצמו ניתנת לתקופה של שנה, ולעיתים לתקופה של שנתיים עבור חלקים מסוימים שלו. עם זאת, ישנם גם מספר דגמים שבעת קנייתם ניתנת אחריות מלאה לתקופה של שלוש שנים. לכן, חשוב ביותר לבדוק מראש את תנאי האחריות, ממש בדומה לאופן בו בודקים את המפרט הטכני של המזגן. האחריות עבור ההתקנה היא לרוב לחמש שנים, וחשוב ביותר לא להתפשר על כך.
תודה להשם שנתן לנו כח לכתוב מדריכי קנייה, לחיזוק יומי ושיעורי תורה כנסו לאתר בר מצווה
ותודה עצומה למתקין מזגנים הכי טוב בארץ בנימין מזרחי מטבריה
[…] מדריך לקניית מזגן […]