ניתוחים פלסטיים הם משפחה של התערבויות כירורגיות לצורך שינוי המראה החיצוני של המנותח. על פי רוב, מבוצעים ניתוחים פלסטיים מסיבות של אסתטיקה, אולם לא פעם קורה שיש צורך בניתוחים פלסטיים גם מסיבות רפואיות.
ניתוחים פלסטיים בצורה שבה הם מוכרים היום הפכו כבר בשנות השישים לאפשרות העומדת בפני מי שאינו אוהב פרטים במראהו המולד, ומאז ועד היום הפכו פופולאריים עד כדי כך שניתוחים מסויימים הם ממש עניין שבשיגרה בתרבויות מסויימות.
ניתוחים פלסטיים – מתי ולמה?
ישנן אינספור דוגמאות לניתוחים פלסטיים מסיבות רפואיות או מסיבות פרא רפואיות. לדוגמה – הקטנת שדיים אצל אישה בשל הופעה של כאבי גב הקשורים למשקל שדיה; ביצוע ניתוח פלסטי באיזור האף על מנת לשפר את איכות הנשימה אצל המנותח; וכמובן – דוגמאות לסיבות פרא רפואיות עבור ניתוח פלסטי יש למכביר – שיחזור של שד לאחר כריתת שד בשל סרטן, השתלות עור אצל חיילים או אזרחים לאחר כוויות חמורות, ועוד…
אולם חלק הארי של הניתוחים הפלסטיים המתבצעים בארץ ובכל רחבי העולם המערבי מטרתם אסתטית בלבד. אין מקום להקל ראש במטרה זו, שכן שינוי המראה החיצוני של אדם ושיפור הביטחון העצמי שלו יביאו לשיפור משמעותי באיכות חייו, ועבור רבים, ניתוחים פלסטיים אכן איפשרו מערכת יחסים חיובית יותר עם דמותם הנשקפת במראה.
אלו סוגי ניתוחים פלסטיים קיימים?
ישנם אינספור סוגים של ניתוחים פלסטיים, וכל העת צצות עוד ועוד שיטות ואפשרויות לשיפור המראה באמצעות ניתוח פלסטי.
באמצעות ניתוח פלסטי ניתן לשפר דרמטית את מראה איזור הפנים, החזה, הבטן, או הגפיים. שלל האפשרויות עבור ניתוחים פלסטיים הוא אין סופי.
בין הניתוחים הפופולאריים נמנה ניתוחים כמו ניתוח אף , ניתוחי אוזניים, מתיחת פנים , עיצוב שרירים (בעיקר שרירי החזה, הידיים והירכיים, עבור גברים), ניתוחים פלסטיים בחזה (הגדלת חזה, הקטנת חזה, הרמת חזה, עיצוב חזה), ניתוחי בטן (מתיחת בטן, שאיבת שומן מאיזור הבטן, וכדומה), הצרת היקפים, עיצוב ירכיים, עיצוב הישבן, העלמת ורידים ועוד, ועוד.
המגמה בתחום ניתוחים פלסטיים כיום הינה זו של ניתוחים משולבים, שבהם מתבצעות מספר פעולות כירורגיות בו זמנית. בשנים האחרונות, 45% – 50% מכלל ניתוחים פלסטיים המתקיימים בארץ ובארה"ב, הם ניתוחים פלסטיים משולבים.
ניתוחים פלסטיים משולבים פופולאריים הם למשל – הגדלת חזה בשילוב עם שאיבת שומן, הגדלת חזה בשילוב עם ניתוח אף, מתיחת בטן בשילוב עם מתיחת או הרמת חזה, וכדומה.
מי מבקש לעבור ניתוחים פלסטיים?
ניתוחים פלסטיים למטרות אסתטיות הינן כיום נחלת הכלל, אם כי ישנם ניתוחים אופייניים לקבוצות שונות באוכלוסיה –
בגילאים הצעירים – עם סוף התפתחות הגוף ועד לסוף שנות העשרים (17 – 30) – פופולריים ניתוחים פלסטים כגון ניתוחי חזה, ניתוחי אף, הצמדת אוזניים.
בגילאי אמצע שנות העשרים עד אמצע שנות הארבעים פופולאריים הניתוחים הפלסטיים המותאמים לתיקון האסתטי של הגוף לאחר לידות – מתיחת בטן, מתיחת ירכיים, שאיבת שומן, וכדומה.
גברים בוחרים גם הם לעבור לא מעט ניתוחים פלסטים, הפופולריים מבין הניתוחים הפלסטיים אצל גברים הם ניתוחי אף, אוזניים, הרמת עפעפיים, מתיחת פנים, הסרת שיער, הקטנת חזה, ועוד. כמות הניתוחים הפלסטיים אצל גברים נמצאת בעלייה תלולה בארץ ובעולם בשנים האחרונות, ויותר ויותר גברים "מתקנים" את הופעתם החיצונים באמצעות ניתוחים פלסטיים
מי לא יכול לעבור ניתוח פלסטי?
כל ניתוח פלסטי, כמו כל פעולה כירורגית – ניתוחית אחרת, מצריך בחינה ראשונית מדוקדקת בנוגע להתאמה של המנותח לניתוח.
ישנם ניתוחים, דוגמת ניתוח אף, בהם תהיה העדפה לצעירים (שאפם סיים להתפתח או להשתנות), ויש טיפולים בהם ניראה תוצאות טובות יותר דווקא אצל המנותחים המבוגרים יותר.
לפני כל הליך כירורגי יעבור המנותח ראיון ויתבקש למסור פרטים, וכמו כן הוא יעבור בדיקות רפואיות (כמו בדיקות דם מקיפות וכן בדיקות ספציפיות הנדרשות עבור ניתוח פלסטי מסויים, כמו למשל בדיקות MRI לפני חלק מניתוחי חזה או הגדלת חזה, וכן הלאה), על מנת לבחון את התאמתו לניתוח המדובר.
במרבית הניתוחים הפלסטיים תבדק לא רק הכשירות הפיסית אלא גם זו המנטאלית, כמו גם תיבדק רמת הציפיות מן הניתוח.
במידה ויתעורר חשד כי המנותח הפוטנציאלי אינו כשיר נפשית להחליט על ניתוח באופן שקול או שציפיותיו מההליך אינן עומדות בקנה אחד עם התוצאות הסבירות שלו, ההחלטה האחראית תהיה ברוב המקרים כי הפונה אינו מועמד מתאים עבור ניתוח פלסטי.
כיצד בוחרים מנתח פלסטי?
עד לפני כעשר שנים, ניתוחים פלסטיים היו פריווילגיה השמורה לבעלי הממון.
ניתוחים פלסטים היו יקרים כל כך, עד שלא התאפשר לבעלי הכנסות ממוצעות לעבור ניתוחים כאלה.
לאחרונה, בשל תחרות בריאה וגם בשל שיפורים טכנולוגיים משמעותיים שהוזילו את עלויות הניתוחים, מחירי ניתוחים פלסטיים ירדו משמעותית ומתאפשרים כיום לכל אחד ואחת.
מבחר המרכזים האסתטיים והרופאים הכירורגים המבצעים ניתוחים פלסטיים בארץ הוא גדול, ולמעשה כיום על פי המצב התחיקתי בארץ, כל כירורג מוסמך מבחינה חוקית לבצע ניתוחים פלסטיים, ואין התמחות ספציפית לא עבור ניתוחים פלסטיים ככלל, ובוודאי שלא עבור סוגים מסויימים של ניתוחים פלסטיים.
לכן חשוב מאוד לבחור את המרכז הטיפולי ואת המנתח הפלסטי שיתאים לצרכי המנותח, וזאת, לאו דווקא על פי מחיר ההליך אלא על פי המלצות (מחברים או המלצות שניתן למצוא בפורומים, באתרי אינטרנט, וכדומה).
התייעצות עם הרופא המנתח צריכה לארוך כחצי שעה ועל הרופא להיות ישיר ומקיף, לספק מידע על היתרונות בניתוח וכן מידע מקיף על החסרונות והסיכונים שבו, ולענות באופן ברור ומובן על כל השאלות שהתעוררו אצל המנותח.
בחלק מן המרכזים התייעצות כזו עם רופא מנתח כרוכה בתשלום אשר ינוכה מהתשלום עבור ניתוח פלסטי במידה ואכן תבחרו לעבור את הניתוח.
זהו סוג של לחץ שיווקי לבחור ברופא ובמרכז הספציפי, השתדלו בכל זאת לראות ולבחון מספר רב ככל הניתן של מנתחים. חשוב לבחור בסופו של דבר ברופא המנתח שהשאיר אצלכם תחושה ברורה של אמון ומקצועיות, לשלב את הבחירה במציאת המלצות על אותו הרופא המנתח באינטרנט, מחברים, או מבעלי מקצוע אחרים (רופאים, אחיות, וכדומה).
כל רופא או מרכז רפואי המבצע ניתוחים פלסטיים מציג שלל תמונות של "לפני" ו"אחרי".
חשוב לזכור כי אלו תמונות של התוצאות המוצלחות ביותר של המרכז ואם כי חשוב להתבונן בהן, חשוב גם לזכור שאלה כנראה לא מייצגות את הכלל, את הרוב את או הממוצע. חשוב לקבל חומרים בכתב, להגיע לפגישה עם הרופא מצוידים ברשימת שאלות רלוונטית, ולקבל את התחושה שעל פי רוב הניתוחים במרכז משביעים את רצון הלקוחות וכי יש למרכז מספר רב של לקוחות מרוצים, מוניטין איכותי ושנים של ניסיון בעריכת ניתוחים פלסטיים ככלל, ואת הניתוח הפלסטי המדובר בפרט.
חשוב למסור לרופא הנבחר מידע מלא בנוגע למצב הבריאותי של המנותח, ניתוחים שעבר, תרופות ותוספי מזון נלקחים, וכל מידע רלוונטי שמבקש הרופא המנתח, על מנת לקבוע באופן אמין את מידת ההתאמה של המנותח לניתוח, לחומרי ההרדמה בהם משתמשים במהלך הניתוח, וכדומה.
מסירת מידע מלא מסייעת למנתח לתכנן ניתוח פלסטי שתוצאותיו ישביעו את רצונו של המנותח.
ניתוחים פלסטים הינם לרוב ניתוחים כירורגיים פלסטיים אשר מטרתם קוסמטית בלבד.
בניתוחים פלסטיים מבקש הפציאנט לשנות את מראהו הכללי-חיצוני כמו בהעלמת צלקות או את המבנה כגון שבירת עצמות כדוגמת ניתוח אף.
ניתוחים פלסטיים תפסו תאוצה ופופולריות במהלך מלחמת העולם הראשונה.
הסיבה לכך היא שהיו נפגעים רבים בעלי כוויות קשות וצלקות מחרידות.
פציעות אלו לעיתים היו כל כך קשות עד שהיה בלתי אפשרי לזהות את האדם מרוב שפניו היו מצולקות ובעלי כוויות.
ניתוחים פלסטיים נתגלו כאשר הרופאים לא ידעו איך לטפל בפגעים קשים אלו, ונולדו למעשה שלא למטרת אסתטיקה אלא למטרת שחזור ותפקוד תקין של איברי הגוף והפנים.
בין האלתורים השונים של הרופאים דאז, נולדו הניתוחים הפלסטיים ותפסו תאוצה בשנות השישים של המאה הקודמת.
הסטטיסטיקה העדכנית בתחום הניתוחים הפלסטיים מצביעה על שלושה תחומים עיקריים בהם אנשים נדרשים לבצע ניתוחים פלסטיים: האחד הוא מסיבות רפואיות כאשר אדם נפגע בתאונה קשה או מפציעה מסוימת אשר גרמה לעוות .
סוגים של ניתוחים פלסטיים
ניתוחים פלסטים , ניתוח פלסטי, כיום כוללים ניתוח לייזר לצורך הסרת משקפיים, ניתוח הקטנת חזה, הגדלת חזה, שאיבת שומן מאזורים שונים בגוף, מתיחת פנים ובטן, ועוד.
בשל ריבוי הבקשות למגוןן ניתוחים שונים, התפתח מאוד גם השוק ואיתו טכנולוגיות ייחודיות הכוללות הזרקות תת עוריות להעלמת קמטים, אמנם לא לצמיתות אולם למספר חודשים נעימים אשר לאחריהם יש לשוב ולבצע את הפעולה מחדש.
הסיבה העיקרית אשר בגללה מבקשים הפציינטים לעבור ניתוח פלסטי מהסוג שנזכר, היא בכדי לשפר את המראה החיצוני ולהנות מבטחון עצמי ומחיי חברה וזוגיות, אשר יהיו מהנים ומספקים יותר.
אולם לא תמיד הניתוח מצליח ולעתים עלולים ניתוחים פלסטיים להחמיר את המצב הפיסי והנפשי גם יחד.
לכן חשוב לבחור בקפידה את המנתח הפלסטי אשר תחת ידיו תפקידו את גופכם. במקרים בהם חלילה ניזוקתם או נפגעתם כתוצאה מניתוח רשלני, תוכלו לפנות לעורך דין רשלנות רפואית ולתבוע את הרופא המבצע בגין הנזקים הגופניים והנפשיים אשר נגרמו לכם בשל ההליך.
מלבד ניתוח פלסטי ספציפי אשר מבוצע באזור המבוקש בלבד, גובר הביקוש גם לתחום הניתוחים המשולבים.
ניתוחים פלסטים אלו מיועדים לאנשים אשר רוצים לשפר מספר איברים בגופם יחדיו תחת הרדמה אחת (כידוע הרדמה כללית עלולה להזיק לבריאות).
ניתוחים פלסטים כאלו אורכים יותר זמן אולם במהלכם מטפלים במספר איברים בבת אחת וכך נדרש רק ניתוח אחד.
מצב בריאותי
דבר מאוד חשוב לביצוע לפני שמחליטים על ניתוח פלסטי הוא בדיקה האם מצבכם הבריאותי מאפשר לבצע ניתוח כזה- אנשים רבים כיום מבקשים לבצע ניתוח פלסטי ללא בדיקות מקדימות, מה שעלול להוביל לסיבוכים בריאותיים רבים.
במקרי עבר לא מעטים התגלו מגבלות בריאותיות קטנות או אפילו גדולות ,שהובילו בסופו של דבר לניתוחים כגון ניתוח ערמונית ולא אפשרו ביצוע ניתוח פלסטי.
לכן, מאוד חשוב לבצע את כל השיקולים והבדיקות טרם ההחלטה על ניתוח פלסטי.